Home Zanimljivosti Uhvaćena mačka diler

Uhvaćena mačka diler

SHARE

Čuvari zatvora u Ruskoj republici Tatarstan uhvatili su mačku za koju sumnjaju da je korištena za krijumčarenje droge u ogrlici.

Mačka je, kako se navodi u izvještaju, u zatvoru i došla na svijet, a jedan od zatvorenika je izveo i predao suradnicima u vanjskom svijetu. Novi vlasnici su joj, navodno, stavili ogrlicu napunjenu hašišom i amfetaminima, i poslali je nazad u zatvor.

Krzneni krijumčar droge je “uhapšen” i predat lokalnom centru za brigu o životinjama. Iz lokalne zatvorske službe su naveli da se i 2010. godine na istom mjestu dogodio sličan incident, kada je mačka korištena za krijumčarenje heroina.

A noviji slučaj koji se našao na naslovnim stranama bio je i 2018. godine, kada je objavljeno da je mačka, za koju se sumnjalo da je kurir u slučaju krijumčarenja droge u regionu Tula, pobjegla iz pritvora, što je ugrozilo istragu.

Rusko ministarstvo unutrašnjih poslova je navelo da je bivši zatvorenik skovao plan da uspostavi kanal za isporuku droge koristeći zatvorskog ljubimca. Advokati obrane tražili su da slučaj bude zatvoren, pošto je mačka pobjegla, a trebalo je da bude ključni dokaz i za tužilaštvo i za obranu. Branilac je izjavio da ne bi mogao izvesti planirani eksperiment, koji bi pokazao da li je mačka sposobna za planirani pothvat.

U Rusiji je i orao napravio poteškoće, ali naučnicima, jer im je, dok su ga pratili GPS-om, potrošio malo bogatstvo kad je otišao u roming.

Ptica, po imenu Min, bila je opremljena uređajem koji je trebao tekstualnim porukama slati koordinate nazad istraživačima. Ali, oni nisu računali da će stepski orao, koji obično migrira u južnu Rusiju ili Kazahstan, otići 5.600 kilometara putem Irana. Orao je prvo odletio u područje koje nije imalo pokrivenost signalom, ali su poruke, koje su trebale biti poslane, sačuvane i kada je ušao na teritoriju s mobilnom pokrivenošću sve zaostale poruke su poslane.

Odatle je uređaj poslao stotine tekstualnih poruka, koje su sve naplaćivane po 48 rublji roming tarifi. Ukupan račun iznosio je desetine tisuća rublji. Istraživači kažu da im je ptica potrošila čitav budžet koji je posvećen za orlove,prenosi Avaz