Home Društvo Hoće li se ukinuti rad nedjeljom u trgovinama u BiH: Onaj tko...

Hoće li se ukinuti rad nedjeljom u trgovinama u BiH: Onaj tko radi dužan je dodatno platiti radnike

SHARE
Crna Gora je odlučila ukinuti rad nedjeljom. Zahvaljujući Sindikatu poslodavaca Crne Gore, trgovci više neće raditi nedjeljom i praznicima.

Zakon se odnosi na trgovine na malo i veliko, a usvojen je u srpnju. Protiv njega bili su veliki trgovački centri, koji su naveli da tijekom vikenda imaju najveću zaradu i da bi im neradne nedjelje značajno smanjila prihode, piše Avaz.

Rad inspekcije

Adnan Smailbegović, predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH je rekao da takve zakone i odluke treba odrediti tržište.

Nekim trgovcima se isplati raditi nedjeljom, a nekima ne. Onaj tko bude radio nedjeljom dužan je radnike dodatno plaćati. Inspekcija to, naravno, treba kontrolirati, ali ipak bi to tržište najbolje reguliralo. Kome se isplati, neka radi, kome ne, neka zatvori radnju. Ne treba zabranjivati, samo prepustiti da odluče oni kojima je isplativo, kaže Smailbegović.

Primjera radi, Hrvatska je prije nekoliko godina uvela isti zakon, ali je ukinut nakon pola godine. Pobunili su se trgovci iz turističkih gradova jer, kako su tada naveli, najviše profita imaju vikendima, kada je najviše turista.

40 sati tjedno

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH Selvedin Šatorović za Avaz je rekao da podržavaju slobodan dan nedjeljom, jer su trgovci najmanje plaćeni u BiH.

Njihov radni tjedan često traje i duže od 40 sati i za prekovremeni rad su rijetko plaćeni. Mi zagovaramo da treba uvesti princip neradne nedjelje i praznika i kod nas. Nažalost, kad je takav zahtjev u pitanju, mi tapkamo u mjestu, smatra Šatorović.