Home Crna kronika Užas Islamske države: Najodaniji teroristi su bili iz BiH

Užas Islamske države: Najodaniji teroristi su bili iz BiH

SHARE

U zarobljeništvu se nalazi oko 500 državljana BiH koje se sumnjiče da su se u Siriji borili za terorističku organizaciju Islamsku državu koju je predvodio Abu Bakr al-Bagdadi, čovjek kojeg su u subotu eliminirali vojnici SAD-a, iako su podaci pojedinih sigurnosnih agencija govorili da je riječ o njih 300., piše 24sata.hr

Razlog je u tome što institucije BiH nisu računale na svoje građane koji su u Siriju i Irak otišli iz drugih država Europe, a ne samo BiH. Neki od njih došli su ondje iz Rake, a neki iz Mosula.

Među njima je i Edvin Babić zvani Osman iz Sarajeva, koji je radio za medije Islamske države, kao i Ines Midžić iz Bihaća, jedan od najzloglasnijih terorista iz BiH. Midžić, rođen 1990., poznat i kao Salahudin al-Bosni, pojavljuje se u videosnimci naslovljenoj “Čast je u džihadu, poruka Balkancima”, u kojoj se vidi kako kolje kurdskog borca.

Mjesec dana prije odlaska na ratište trebao je braniti diplomski rad iz engleskog jezika na Pedagoškom fakultetu u Bihaću. Zloglasni terorist iz BiH, Jasmin Keserović-Japa, u spomenutoj snimci otvoreno poziva na ubijanje ljudi na Balkanu.

Keserović, rođen 1994. u Zavidovićima, jedan je od najradikaliziranijih i najnasilnijih islamista.