Home Društvo Šeik digao na noge Derventu jer je dijelio novac, satove i telefone...

Šeik digao na noge Derventu jer je dijelio novac, satove i telefone građanima!

SHARE

Četvorodnevna, privatna, posjeta prebogatog šeika Ujedinjenih Arapskih Emirata Derventi izazvala je nesvakidašnju pažnju, uzburkala duhove, ali i, između ostalog, posrećila se najmlađim i najstarijim žiteljima grada na Ukrini.

Više zlatnih satova, telefona i drugih dragocjenosti, završilo je u rukama Dervenćana, kao osobni dar šeika Talib bin Saqr Al Qasimijem, a osim sretne dječice, koja se tog dana zatekla na ulici, stari i nemoćni u ovdašnjem Staračkom domu, uz simbolično ljubljenje ruku, počašćeni su i sa po 100 maraka.

Međutim, prvobitno je kao grom iz vedra neba gradom odjeknula glasina da bi se u šeikovim rukama uskoro mogao naći posavski “Biser”. Jedini hotel u centru Dervente, gdje se gost iz Katara smjestio sa suradnicima, osobnim kuharom i osiguranjem. Tu spekulaciju, za Novosti, otklanjaju Mile i Branislav Nović, otac i sin, vlasnici hotela, koji su i ugostili šeika.

– Točno je da smo još ranije otvorili mogućnost prodaje hotela, ali tu ponudu nismo ni spomenuli, a kamoli o tome pregovarali, kako naš cijenjeni gost ne bi, možda, pomislio da je naše gostoprimstvo i prijateljstvo proisteklo iz interesa – kaže Mile Nović.

Mlađi Nović pojašnjava da je riječ o uzvratnoj posjeti šeika kojeg je on prije više mjeseci slučajno upoznao. Posjeta Derventi je, zapravo, uzvratna za šeikovo izuzetno gostoprimstvo Novićima u Sarajevu.

– Derventa ne pamti da je jedan takav gost, a pogotovo vladar, izuzetnom jednostavnošću, neposrednošću i širokim srcem, razgalio srca i naprečac pridobio simpatije njenih žitelja koji su ga upoznali – priča Branislav.

– Svako dijete koje je sreo ljubio je u glavu, a korisnike Staračkog doma “Lug” ljubio u ruku i, također, novčano častio.

U toj ustanovi kažu da nisu mogli ni sanjati da će ih “netko sa strane” izgrliti kao najrođenije, častiti “stotkom”, i to još šeik. Naravno, darovano je i osoblje “Bisera”, domaće osiguranje, a za najmlađe Noviće u Londonu su poručeni najnoviji telefoni.

– Na moje riječi da se mi osjećamo neugodno zbog svih tih darova, šeik je uzvratio da je za njega “grijeh propustiti priliku da, ako već može, nekoga usreći – objašnjava, za Novosti, tu velikodušnost Branislav.

Saznaju, ipak, nije išlo sve tako bajno. Naš izvor nam govori da su se neki ovdašnji dužnosnici prvobitno pojavili u sportskoj i lovačkoj odjeći. Tek kada su im djeca putem interneta provjerila da je šeik Talib član obitelji Al Qasimi, vladara jednog od sedam emirata u sastavu UAE, sa mnogobrojnim objektima, ne samo u BiH, vratili su se “kravatirani i obučeni kao cvjetovi”.

Šeik Talib je prisustvovao kupu Dervente u latinoameričkim plesovima, zajedno sa čelnim čovjekom općine, Miloradom Simićem, koji je iznenada prispjelom gostu poželio dobrodošlicu.

Šeik je uzvratio da je očaran ljudima i gradom sa izvanrednim položajem, jednako udaljenim od prijestolnica kao što su Beograd, Zagreb i Sarajevo.

– Nadam se da ćemo u ovaj prelijepi grad dovesti arapske investitore i turiste u cilju njegovog daljeg razvoja – rekao je šeik nakon posjete “Mreži Network”, austrijskoj firmi u Derventi gdje je rađen sat u Meki u Saudijskoj Arabiji, službeno najveći sat na svijetu.