Home Vijesti Završava sušno razdoblje: Pred nama je kišovit tjedan

Završava sušno razdoblje: Pred nama je kišovit tjedan

SHARE

Nakon dugotrajnijeg sušnog i ugodnog razdoblja Miholjskog ljeta u pojedinim dijelovima regije je završilo, no ponegdje bi se moglo nastaviti i prvoj dekadi 11. mjeseca.

Sutra će diljem regije nastupiti kratkotrajna stabilizacija vremena tako da će uglavnom biti sunčano i ugodno vrijeme. Bura i sjeveroistočni vjetar će oslabiti i okretati na vjetar sjeverozapadnih, zatim i jugozapadnih smjerova.

U subotu i nedjelju će zapuhati umjeren i jak, na Jadranu i Crnogorskom primorju vrlo jak južni i jugozapadni vjetar – piše facebook stranica Vremenska prognoza za HR i BiH svakodnevna koju uređuje prof. Zoran Zadro.

Na Jadranu, zatim zapadnoj i jugozapadnoj Bosni, većem dijelu Hercegovine se očekuje naoblačenje uz kišu. Obilna kiša se ponajprije očekuje tijekom nedjelje i u noći na ponedjeljak, kada je lokalno moguće jače grmljavinsko nevrijeme uz veoma obilnu kišu. Lokalno su moguća kratkotrajna plavljenja. Osobito se to odnosi na Jadran, Hercegovinu i Crnogorsko primorje.

U ostatku regije očekuje se znatno manje kiše, a ponegdje će kiša, kao na kopnu Hrvatske, sjeveru Srbije, istoku sjeverne Makedonije i sjeveru, te sjeveroistoku Bosne potpuno izostati.

Jaka južina će donijeti osjetan porast noćnih i dnevnih temperatura zraka, tako da velikih temperaturnih razlika između dana, zatim noći i jutra u regiji ne bi trebalo biti. Temperature će se općenito kretati ujutro od 10°C do 19°C, a danju od 14°C do 24°C, ponegdje i do 25°C.

Nestabilno vrijeme uz dominaciju južine i nove nerijetko obilne oborine vjerojatno regiju čekaju veći dio idućeg tjedna. Pri tome će najviše kiše pasti na Jadranu i gorskoj Hrvatskoj, zatim jugozapadnoj i zapadnoj i istočnoj Bosni većem dijelu Hercegovine, Crnoj Gori i većem dijelu sjeverne Makedonije. Ponovno je moguće lokalno jače grmljavinsko nevrijeme uz obilnu kišu koja može uzrokovati kratkotrajne bujične poplave.

U ostatku regije znatno manje kiše, uz više suha, sunčana i stabilna vremena. Dok će u našem području u sljedećih desetak dana vrijeme biti u znaku dominacije južine i zatopljenja, Alpska područja čekaju nove obilne snježne oborine.