Home Kultura Aleta Rajič nagradu posvetila preminulom ocu Jurinku Rajiču

Aleta Rajič nagradu posvetila preminulom ocu Jurinku Rajiču

SHARE

Mlada bosanskohercegovačka autorica Aleta Rajič osvojila je nagradu stručnog žirija za autorski film “Prirodni odabir” na ovogodišnjem međunarodnom Festivalu animiranog filma Banja Luka 2019. u kategoriji 2D animacija.

Od 500 prijavljenih filmova u natjecateljski program ušlo je njih 60. Odluku je donio žiri u sastavu – predsjednik Brajko Hromalić (Hrvatska) te članovi Tanja Šljivar (BiH) i Aleksandar Rakezić Zograf (Srbija).

“Prirodni odabir” je kratki animirani film čiji je producent Studio Neum, a koproducent Zagreb Film. Financirala ga je Fondacija za kinematografiju BiH i hrvatski HAVC.

– Ogromna mi je čast biti nagrađena u Banja Luci, prvenstveno jer sam u gradu svojih prijatelja i divnih ljudi. Osim toga, nagradu sa mnom dijele i filmska ekipa iz Hrvatske, ali i mama i sestra koje su radile na filmu. Posljednji i najvažniji razlog zbog kojeg mi nagrada za najbolju 2D animaciju toliko znači jest čovjek koji me je svemu naučio i koji bi siguno bio najsretniji da je ovdje bio prisutan, ali sigurna sam da se negdje ponosno smiješi znajući da je opet bio u pravu. Ovu nagradu posvećujem sjećanju na svoga voljenog oca – kazala je Aleta Rajič.

Aleta Rajič je kćerka nedavno preminulog Jurinka Rajiča, osnivača i direktora Međunarodnog festivala animiranog filma Neum (NAFF). Ove godine je upravo Festival u Banja Luci priredio retrospektivu filmova u njegovu čast, imajući u vidu da je NAFF godinama bio partnerski festival banjalučkom Festivalu animiranog filma.

Zahvaljući Jurinku Rajiču, prvi banjalučki animatori su još 2006. godine sudjelovali na radionicama animiranog filma u Neumu, a zadnjih godina i u Mostaru, priopćili su organizatori, a prenosi Ero.tel