Home Crna kronika Incident u rodilištu: ”Doktor mi je tijekom poroda psovao majku i trgao...

Incident u rodilištu: ”Doktor mi je tijekom poroda psovao majku i trgao ruke’ [video]

SHARE

Banjalučanka Viktorija Stupar (19) tvrdi da ju je dr Vladimir Perendija, usred poroda, psovao i vrijeđao, zatvarao joj usta i trgao ruke, dok dr Perendija tvrdi da to nije točno i da je njega, na pravdi Boga, napala rodiljina majka.

Sve se dogodilo u petak popodne, kada je Viktorija rađala svoje drugo dijete, a dr Perendija bio dežurni. Danas, nakon tjedan dana, od aktera ove priče mirno spava jedino Viktorijin sin, mali Kristijan, zdravo i napredno novorođenče. Mlada majka tvrdi da, čim sklopi oči, sanja surovog doktora i budi se vrišteći. Doktor kaže da mu se smučio i život i profesija i da će tužiti Viktorijinu majku i tetku, javlja Srpskainfo.

Dočekale su me pred rađaonicom i najstrašnije izvrijeđale. To mi je najgroznije iskustvo u višedesetljetnoj liječničkoj karijeri. Ali, mi smo nezaštićeni. Danas-sutra netko može usred bolnice pucati na nas“, kaže dr Perendija za Srpskainfo.

Priča mlade majke i njene obitelji je sasvim drukčija.

Doktor je galamio, psovao mi majku, govorio da sam retardirana, da su svi moji govna i đubrad i da će nas tužiti. Dok sam rađala, on je od mene tražio prezime moje majke, da bi imao podatke za tužbu“, priča Viktorija.

Skandal je izbio zbog epiduralne anestezije. Viktorija kaže da se prvi put porodila uz epidural, pa je tako namjeravala i ovog puta. Sve je, tvrdi, unaprijed dogovorila i zakazala dolazak anesteziologa, ali je anesteziolog, koji je već bio tu, vraćen iz dvorane.

Uplašila sam se i počela vikati. Doktor je došao, svojim mi je rukama zatvarao usta, govorio da ne vrištim kao da me netko kolje. Nije mi dao da se za šipke držim kako ja hoću, jer je to, navodno, pogrešno. Toliko mi je vukao ruke da sam mislila da će ih iščupati iz ramena“, opisuje Viktorija.

Dr Perendija kaže da nikad ne bi učinio tako nešto i da je mladoj majci samo rekao da zatvori usta i da se pravilno drži za šipke, kako bi joj porod bio lakši.

Porod je išao glatko. Sve je bilo gotovo za četiri sata i sve se završilo na najljepši način, bar u rađaonici. Problem je nastao ispred dvorane“, tvrdi dr Perendija.

I rodilja kaže da je je horor počeo nakon što je doktor izašao da se vidi s njenom rodbinom. I to je jedini dio priče u kojem se slažu. Rodilja navodi da je pozvala mobilnim telefonom svoju majku i požalila joj se da nije dobila epidural, iako je tako dogovoreno, da se boji i da trpi bolove.

Dr Perendija kaže da je izašao pred dvoranu, jer ga je zamolila medicinska sestra, tvrdeći da mnogobrojna rodbina mlade žene ispred rađaonice galami i napada osoblje.

Kada sam izašao dočekala me je njena majka. Svašta mi je izgovorila: da sam joj uništio dijete, da sam je pustio da se pati i da joj ne dam epidural, da će me tužiti. Rekla mi je: ”Marš, đubre”, a ja sam htio da joj čestitam rođenje unuka“, navodi dr Perendija.

Viktorijin suprug Vladimir Marković (21) kaže da doktoru nije rekao ni riječi, ali da su rodiljina majka i tetka raspravljale s njim.

Meni je, iskreno, bilo bitno samo da vidim suprugu i bebu, ali mi on to nije dozvolio. Čak je bebu pokrio pelenom kad su je vozili iz dvorane, da je ne bih vidio. Poslije mi je jedna sestra, takoreći potajno, rekla da se mogu popeti na četvrti kat i vidjeti ženu i sina, ali da moram ići sam, bez rodbine“, tvrdi Vladimir.

Nakon svega, mlada majka tvrdi da je najviše boli to što je u rađaonici bilo puno babica, medicinskih sestara i liječnika, da su svi gledali kako je doktor maltretira, a da nitko nije izustio ni riječi.

Ili se boje doktora, ili nemaju dušu“, kaže ona.

Na upit Srpskainfo iz pres službe UKC RS su odgovorili da slučaj nije prijavljen Povjerenstvu za prigovore, ali da će, ako pacijentica popuni formular za prigovore i potpiše ga punim imenom i prezimenom, “UKC RS istražiti slučaj, te reagirati u skladu s propisima”.

Dr Vlado Đajić, direktor UKC RS, koji je i predsjednik Fondacije “Djeca nam se rađala”, koje se zalaže za povećanje nataliteta u RS, nije odgovorio na naša pitanja u vezi s ovim slučajem, mada je primio poruku novinarke Srpskainfo.

Perendija: Nisam ja doktor Mengele 

Dr Vladimir Perendija tvrdi da su se na društvenim mrežama, dok je rodilja još bila u rađaonici, pojavile objave njene rodbine, od kojih bi se svakom normalnom čovjeku sledila krv u žilama.

Ništa ja od toga nisam uradio. Pa nisam, pobogu, doktor Mengele, nego liječnik koji nikad nije imao nijedan prigovor od strane pacijenata! Naravno, javnost to ne zna, većina ljudi ono što pročita na Facebooku uzme zdravo za gotovo“, kaže dr Perendija i tvrdi da je slučaj iznio na stručnom kolegiju Klinike, jer “nema što da krije”.

Dogodilo se u porodilištu u UKC RS.

Banjalučanka Viktorija Stupar tvrdi da ju je doktor, usred poroda, psovao i vrijeđao. (Video: Siniša Pašalić)

Posted by Srpskainfo.com on Srijeda, 30. Oktobar 2019.