Home Društvo Nakon objave Registra otkrivene desetine lažnih branitelja, broj svakim danom sve veći

Nakon objave Registra otkrivene desetine lažnih branitelja, broj svakim danom sve veći

SHARE

Ministarstvu za pitanja branitelja FBiH za nepun mjesec od objave prijavljeno je da se u registru nalaze na desetine lažnih branitelja, kako onih koji nisu ni bili u Bosni i Hercegovini za vrijeme rata, tako i onih čija su se imena ponavljala na više mjesta u registru.

-U registru za moga susjeda piše kako je bio u Patriotskoj ligi 587 dana, a maksimalno se u Patriotskoj ligi moglo biti  do 210 dana. Znam jednog koji je otišao u Švicarsku 1990., a ima  u registru  piše da ima 2,5 godina u ratu. U registru je bilo i 18 osoba pod imenom Mara Tomić, koje su sve, gle čuda, u HVO-u provele 90 dana. Dvije od njih su imale isto ime oca, godište. Po prijavi je jedna brisana. Ima ih da su rođene 1932. godine. Pa otkud tu? U registru je bio i čovjek kojem je pisalo da ima nula dana vojske – kazao je Hamza Krkalić, jedan od predstavnika braniteljske populacije.

Krkalić kaže kako je samo on prijavio 17 lažnih boraca, s obzirom na to da dobro poznaje mjesto iz kojeg dolazi i svoju brigadu, a da je uvjeren kako ih ima više od stotinu do sada prijavljenih.

Salko Bukvarević, ministar za pitanja branitelja FBiH, rekao je kako su do sada imali oko 30 prijava lažnih branitelja, te oko 50 prijava pogrešnih podataka u registru, od kojih su neke ispravili. Iz registra pak još nitko nije izbrisan, piše Avaz.