Home Politika Bakir je ljut na OHR. Naime, gospodin Inzko jučer je u svom...

Bakir je ljut na OHR. Naime, gospodin Inzko jučer je u svom nebuloznom govoru o tomu kako Hrvati i Srbi dijele BiH imao i nekoliko okej momenata gdje je, primjerice, upozorio na štetnost SDA rezolucije pa je najjačoj bošnjačkoj stranci to zasmetalo i danas se tužakaju priopćenjima

SHARE

Stranka demokratske akcije priopćila je danas da je, iako se u posljednjem izvještaju koji je visoki predstavnik Valentin Inzko podnio Vijeću sigurnosti nalaze brojne točne ocjene o stanju u BiH, potpuno nejasno kako je “Inzko došao do formule koja sugerira da su svi u zemlji odgovorni za zastoje”.

“Bilo bi dobro da aktualni visoki predstavnik objasni što je krivica SDA pa nas se izjednačava sa SNSD-om, osim stalne potrebe da se izjednačavaju svi u BiH, i krivica raspoređuje na ‘strane’ “, navodi SDA u priopćenju.

S obzirom na to da je jako dugo u BiH i da savršeno poznaje ovdašnje prilike, Inzko je, kako ističe SDA, morao koristiti precizne, jasne i određene formulacije kada je u pitanju karakterizacija politika.

Kako navode dvosmislenom formulacijom, Inzko je otvorio prostor za stvaranje pogrešne percepcije, te izjednačavanje politika koje brane Ustav i zakone i onih koji narušavaju Ustav i zakone.

“Svakome tko iole prati događanja u BiH jasno je da je SNSD sa svojom politikom opstrukcija glavni izvor krize, što je vrlo jasno konstatirao u svome izvještaju specijalni izaslanik SAD za zapadni Balkan Matthew Palmer, za razliku od aktualnog visokog predstavnika kojem očigledno iz političkih razloga trebaju ‘sukrivci’ “, navodi se u priopćenju SDA, piše Ero.tel

Ured visokog predstavnika Valentina Inzka izdao je ranije čak i priopćenje povodom Deklaracije SDA koja je usvojena na nedavnom kongresu te stranke. U priopćenju se kaže:

“Visoki predstavnik osuđuje činjenicu da je SDA odlučila da formulira svoje viđenje budućnosti BiH na osnovu koncepta koji očito nije prihvatljiv za neke druge političke opcije. Nije konstruktivno što je ta stranka predočila takav koncept, znajući da će on izazvati negativne reakcije i stvoriti dodatne tenzije”, a nakon što je sada u Vijeću sigurnosti rekao kako su svi krivi za zastoje, SDA ga je napala priopćenjem.