Home Zanimljivosti Nakon što je godinama puštala ilegalne migrante u zemlju Švedska prestigla i...

Nakon što je godinama puštala ilegalne migrante u zemlju Švedska prestigla i Hrvatsku po stopi nezaposlenosti

SHARE

Stopa nezaposlenosti u Švedskoj nezaustavljivo raste i sada je jedna od najviših u Europskoj uniji, usprkos obećanju premijera Stefana Löfvena da će ju smanjiti.

Nove brojke Eurostata otkrivaju da je ta zemlja sada na 24. mjestu od 28 zemalja članica EU-a po nivou nezaposlenosti.

Löfven je 2013. godine za cilj postavio da Švedska ima najnižu stopu nezaposlenosti u cijeloj EU do 2020. godine. Kako se ta godina brzo približava, nezaposlenost u zemlji sada je blizu razinama Francuske, Španjolske i Grčke, od kojih posljednja godinama bilježi sistemsku nezaposlenost, prenosi Expressen. U Švedskoj je stopa nezaposlenosti 7 % dok je u primjerice u Hrvatskoj 6,9 %.

Najmanju stopu nezaposlenosti bilježe Češka, Njemačka, Malta, Poljska i Mađarska.

Expressen napominje da je migracijska kriza 2015. igrala značajan čimbenik u porastu nezaposlenosti. Statistički podatci dosljedno otkrivaju da je među imigrantima u prosjeku znatno viša stopa nezaposlenosti nego među Šveđanima.

Integracija migranata na švedsko tržište rada teče sporo, a trošak smještaja velikog broja nezaposlenih migranata dovodi mnoge lokalne općine u opasnost od financijske krize. Neki su čak otvoreno govorili o potencijalnom bankrotu.

Općina Filipstad je primjerice javnosti obznanila kako im treba pomoć nacionalne vlade zbog velikog priljeva migranta koji su stvorili problem pokrivanja troškova. Općina je također napomenula da su i mnogi stanovnici napustili to područje.

Izvor: narod.hr/Expressen