Home Crna kronika Bebu koja boluje od rijetke kožne bolesti ostavili u bolnici i nestali

Bebu koja boluje od rijetke kožne bolesti ostavili u bolnici i nestali

SHARE

U bolnici u Torinu napušteno je dijete rođeno s rijetkim stanjem zbog kojeg se mora čuvati od izravne sunčeve svjetlosti, piše BBC. Četveromjesečna beba, koju su nazvali Giovannino, ima herlekinsku ihtiozu – genetsko stanje koje uzrokuje gustu, suhu kožu.

Nisu se vratili po sina
Medicinske sestre brinu se za njega od rođenja u kolovozu, no možda će morati napustiti bolnicu u roku od nekoliko tjedana. Nije poznato zašto nije moguće stupiti u kontakt s roditeljima niti zašto se nisu vratili po Giovannina.

“Ne znam koji je razlog, jedino je sigurno da je ovo dijete napušteno”, izjavila je jedna od medicinskih sestara koja ga brinu u bolnici Sant Anna, prenosi talijanski časopis La Stampa.

Osoblje bolnice se izmjenjuju u čuvanju Giovannina.

“Svi sanjamo da će uskoro imati svoju malu sobu”, dodala je medicinska sestra.

Lokalne vlasti navodno su svjesne situacije i pokušavaju potražiti roditelje. Oni također traže nekoga tko bi Giovanninu dao privremeni dom, ali njegovo stanje znači da mu je potrebna posebna njega.

Giovannino se nalazi u neonatalnoj jedinici intenzivne njege u bolnici. Da bi se koža spriječila da se ne osuši i pukne, čuva ga od sunčeve svjetlosti i tretira hidratantnom kremom nekoliko puta dnevno.

“On je slatko dijete koje se stalno smiješi”, rekao je voditelj neonatalne jedinice Daniele Farina za La Repubblica i dodao: “Sretan je kad sluša glazbu.”

Razmatra se mogućnost udomiteljstva
Nekoliko sati nakon što je Giovanninova priča dospjela u medije, ljudi su počeli kontaktirati bolnicu i ponudili ga da ga usvoje.

Vlasti u sjevernom talijanskom gradu Torinu rekli su da ocjenjuju sve zahtjeve i razmatraju mogućnost specijalizirane udomiteljstva. Njegova bolest, za koje se govori da utječe na samo jednu osobu na svaki milijun, rezultat je neispravnog gena.

Utječe na brzinu kojom se koža regenerira, što znači da starim stanicama suhe kože treba duže vremena da se zamjene za nove ili se nove stanice prebrzo razmnožavaju, uzrokujući nakupljanje guste kože.

Izuzetno rijetko stanje može promijeniti izgled lica i uzrokovati nelagodu prilikom pomicanja ruku i nogu. Simptomi se obično pojavljuju pri rođenju ili u prvoj godini,prenose Vijesti.hr