Home Politika Vlada usvojila uredbu po kojoj Marinko Gilja više ne može biti direktor...

Vlada usvojila uredbu po kojoj Marinko Gilja više ne može biti direktor Elektroprivrede HZ HB, a Vilim Primorac Eroneta, odluka će biti povučena?!

SHARE

Daleko od očiju javnosti, prije tjedan dana je Vlada FBiH usvojila dopunu uredbe o vršenju ovlasti u gospodarskim društvima sa udjelom državnog kapitala iz nadležnosti Federacije BiH.

U ovoj dopuni je predviđeno kako za člana uprave gospodarskog društva kojem je Federacija većinski vlasnik ne može biti imenovana osoba koja u vrijeme raspisanog natječaja, kao i za vrijeme trajanja mandata navrši 65 godina starosti, odnosno, ispuni zakonom predviđene uvjete za umirovljenje.

U prijevodu, ovakva odluka Vlade Federacije znači kako bi brojna javna poduzeća u vrlo krakom roku trebali preuzeti mlađi kadrovi, odnosno, aktualni čelnici odlaze sa dužnosti.

Jedan od prvih koji bi trebao otići na temelju ove odluke je direktor Elektroprivrede HZ HB Marinko Gilja jer njegov mandat ističe u veljači iduće godine, odnosno, za samo tri mjeseca.

Drugi na udaru, na temelju iste odluke, je direktor Eroneta Vilim Primorac koji bi tijekom novog mandata, kao i Gilja, trebao navršiti 65 godina.

Kako doznaje Ero.tel, nakon ove odluke, uslijedile su brojne reakcije.

-Ako su već hrvatski predstavnici protiv ove odluke, onda je pitanje zašto je ista uopće bila na dnevnom redu i kako je usvojena. Od hrvatskih ministara na ovoj sjednici Vlade nisu bili ministri Mato Jozić i Denis Lasić, a za ostale se slobodno možemo pitati jesu li uopće pročitali ovaj dokument – ističu sugovornici Ero.tel-a.

Kako su im pojasnili, odluka će vjerojatno u končanici biti u cijelosti povučena ili će proći kroz značajne promjene, tako da nam ostaje vidjeti što će u končanici ostati od ovoga dokumenta.

Ranije su se mogli čuti informacije kako će i Gilja i Primorac dobiti još jedan mandat, a sada se postavlja pitanje je li ih netko ovakvom odlukom namjerno pokušao ostaviti po strani?

Teško je povjerovati kako se radi o tek pukoj slučajnosti.

Očekujemo nastavak priče u idućim danima, piše Ero.tel