Home Zanimljivosti Odlučeno što će svi novi automobili morati imati od 2022. godine: Tu...

Odlučeno što će svi novi automobili morati imati od 2022. godine: Tu je i utičnica za alcolock

SHARE

Članice Europske unije napokon su dogovorile sve promjene koje se tiču novih automobila i vanova, odnosno sigurnosne opreme u njima.

Od 2022. godine u svim novim vozilima koji se prodaju u EU, pa time i u Hrvatskoj: bit će ugrađeni utičnica za Alcolock, crna kutija, sustav automatskog kočenja te sustav upozorenja na skretanje u drugi prometni trak (ako nisu uključeni pokazivači smjera).

Također, dizajnerski će svi novi automobili i vanovi morati ponuditi takav oblik prednjeg dijela vozila (poklopca motora) koji će pri sudaru smanjivati mogućnost ozljeda glave pješaka i biciklista.

Zanimljivo je da se spominje utičnica za Alcolock, što vjerojatno najavljuje i promjene u nacionalnim zakonodavstvima, odnosno opciju da se recidiviste koji su kažnjavani zbog vožnje pod utjecajem alkohola obveže da prije pokretanja automobila koriste taj uređaj.

Imaju li nedopuštenu količinu alkohola neće biti u mogućnosti uključiti motor vozila. Neke države već imaju tu odredbu u zakonodavstvima. Što se crne kutije tiče, ona će snimati telemetrijske podatke – prije, tijekom i nakon prometne nesreće, piše HAK.

Ova odluka potvrđena je na sastanku ministara financija EU u petak, a još prije je te mjere usvojio EU parlament. Europska komisija krenula je prošle godine definirati prijedloge za poboljšanje prometne sigurnosti, a sad je sve definirano.

Vjeruje se da će s ovim mjerama do 2038. biti izbjegnuto 25.000 smrtnih slučajeva u promete te 140.000 teških ozljeda. Stručna tijela Europske unije procjenjuju da je za 90 posto nesreća odgovoran ljudski faktor.