Home Društvo Sa stilom proslavili Dan samaca: Na darove samima sebi, Kinezi potrošili 38...

Sa stilom proslavili Dan samaca: Na darove samima sebi, Kinezi potrošili 38 milijardi dolara

SHARE

Jučer je bio dan u godini kada se najviše troši. Čak je i ”crni petak” ništa u usporedbi s Danom samaca

U prvih minutu i 36 sekundi Dana samaca online trgovina Alibaba zaradila je 1,4 milijarde američkih dolara.

Toliko Kinezi vole sami sebe pa su na sniženju kupovali sve i svašta: najnovije Iphone i Huaweije, craft piva, tenisica, kozmetiku i putovanja.

“Već sam u 11 sati navečer rezervirala što želim kupiti, a moji su prijatelji kupovali putem Interneta do 2 ujutro”, kaže jedna Kineskinja.

“Ove godine sam kupila uglavnom svakodnevne potrepštine. Prije sam kupovala još i više, ali sad sam suzdržanija. Nastojim biti racionalna sa svojom potrošnjom”, dodaje druga.

Jučer je bio dan u godini kada se najviše troši. Čak je i ”crni petak” ništa u usporedbi s Danom samaca. U najmnogoljudnijoj zemlji na svijetu mnogo je ljudi koji su jedva dočekali ogromne popuste. Na velikim ekranima se uživo prati shopping groznica, zapošljavaju se dodatni radnici.

“To je nešto što je stvarno, rekao bih, ovisnost. Ovisni ste o gledanju uživo na našoj platformi”, kaže Chris Tung, šef marketinga Alibaba grupe.

Sve je počelo 1993. kad su četvorica kineskih studenata, odlučili na datum s najviše jedinica 11.11. proslaviti solo status. Onda je internetski div Alibaba prije deset godina odlučio to dobro i unovčiti. Zaljubljeni imaju Valentinovo, a samci 11.11.

“To su dobro osmišljeni marketinški projekti. Danas se slavi Dan samaca, to je kineski izum koji je odlična ideja da se samci malo počaste taj dan. U međuvrmeneu je preraslo u odličan biznis – lani je prodano robe u vrijednosti 30 milijardi dolara u samo jednom danu”, kaže Boris Belak, maketinški stručnjak.

Taj trend u Hrvatsku još nije stigao. Naši samci danas ne kupuju i ne slave. Davor ima 57 godina, ekonomist je i samac. Razveo se prije dvadest godina i društvo mu pravi Molly.

“Prednost je da mogu raditi što hoću i kad hoću. Ja imam psa, to je dobro društvo. Najradije bi imao partnericu. Nemaš parntericu, sjediš doma solo, piješ kavu. Nije teško, navikne se čovjek”, kaže Davor Vlahek, Udruga rastavljenih.

Davor vodi udrugu koja ima oko 500 samaca, a po nekim procjenama u Hrvatskoj je čak 700 tisuća samaca. Elvis je teolog iz Zagreba i biti samac njegov je izbor.

“Ja sam sam i uživam i ne planiram biti s nekim. Naravno da je čovjek rođen da ne bude sam, ali sve se to stodi na izbor. Zašto ste se odlučili na samački život? To sam davnih dana odlučio za samački život i do sada se pokazalo super.”

Marketinški stručnjak kaže, u Hrvatskoj Dan samaca i nema neke šanse.

“Kod nas to toliko nije zaživjelo, postoji nekoliko brendova koji su stidljivo počeli komunicirati te popuste na Dan samaca, no kod nas smo svjezonazorski bliži obitelji i okupljanju, ne slavi se solo život. U ostalom danas je kod nas 11.11. i slavi se Martinje tako da je taj datum zauzet”, kaže Belak.

Ali oni koji danas ipak slave, imaju i zašto. Jer imaju cijeli krevet na raspolaganju i više vremena za sebe, mogu na TV-u gledati što ih je volja, u solo životu nema problema s punicom, ni borbe tko će prvi u kupaonicu. Mogu ići gdje god hoće, s kim hoće i do kad hoće. Pa svim samcima, sretan njihov dan,prenosi RTL.