Home Vijesti Prognoze su se ostvarile, slijedi smirivanje

Prognoze su se ostvarile, slijedi smirivanje

SHARE

Na žalost, prognoze su se ostvarile i upozorenja pokazala opravdanima. No, srećom, stanje će se danas smiriti, rekao je Zoran Vakula, glavni meteorolog HRT-a.

Ali još i tijekom jutra, pa i cijeloga prijepodneva bit će kao jučer i noćas – kišovito i vjetrovito – s često jakim, mjestimice i olujnim jugom, gdjekad i s orkanskim udarima – brzine veće od 100 kilometara na sat. Pritom će more biti valovito, posebice na otvorenome moru i jače valovito, pa i uzburkano, s valovima i oko 6 metara, osobito na otvorenome, gdje se ne smije isključiti mogućnost i takozvanog teškog mora – s valova i do 9 metara.

Premda će mnogima i dalje djelovati strašno – za moguću utjehu – na većini Jadrana ipak će biti malo manje nepovoljno nego jučer kada se na nekim meteorološkim postajama Državnog hidrometeorološkog zavoda izmjerilo jugo jako kao rijetko kada u povijesti mjerenja – primjerice na splitskom Marjanu orkanski udar juga bio je čak oko 134 kilometra na sat, što je – prema preliminarnim neslužbenim analizama – treći najjači udar od sredine prošloga stoljeća. Jači su bili samo u veljači 1986. Godine i u studenome 1987.

Osim što će vjetar slabjeti, u drugom dijelu dana i kiša će na većini Jadrana biti manje obilna. No, ponegdje na srednjem i posebice južnom dijelu još će biti izraženih pljuskova s grmljavinom pa bi se već danas navečer, ili sutra ujutro na nekim mjernim postajama moglo mjeriti i više od 100 litara kiše po četvornome metru, što će dodatno povećati ionako do sada količinu oborine veću od prosječne za dosadašnji dio studenoga, koji će na kraju, vrlo vjerojatno, završiti kao jedan od kišovitijih u povijesti… Naime, nova kiša, a i jačanje juga slijedi nam već od petka.

Orkansko jugo zahvatilo je i dubrovačko područje s udarima vjetra do 145 kilometara na sat. Vatrogasci su u gradu uklanjali iščupana stabla. Nevrijeme je izazvalo probleme i diljem županije – na Mljetu, u Slanome, na Korčuli – odroni, srušena stabla i stupovi električne mreže.