Home Crna kronika Među uhićenima političar, vlasnik Centra za obrazovanje odraslih: Eko za koliko su...

Među uhićenima političar, vlasnik Centra za obrazovanje odraslih: Eko za koliko su se prodavale diplome u BiH

SHARE

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) jučer su u akciji “Pero” uhitili 20 osoba koje se sumnjiče za nezakonito izdavanje fakultetskih i srednjoškolskih diploma.

Akcija je, prema naredbi Tužiteljstva Unsko-sanske županije, provedena na 12 lokacija širom Bosne i Hercegovine, a osumnjičeni se terete da su izdavanjem više tisuća nezakonitih diploma stekli višemilijunsku korist.

Utvrđeno je da je samo budžet FBiH oštećen za 200.000 KM, a pod istragom je 58 osoba, navodi Avaz.

Među uhapšenima je i bivši izaslanik u Domu naroda Parlamenta FBiH i nekadašnji generalni tajnik Stranke demokratske aktivnosti (A-SDA) Admir Hadžipašić, vlasnik Centra za obrazovanje odraslih “VITA plus” Cazin.

Uhićen je i suvlasnik Centra Goran Lalović, kao i druge osobe povezane s ovom tvrtkom. Svima im se na teret stavlja nezakonito tiskanje i izdavanje diploma.

Iz izvora bliskih istrazi Avaz saznaje da su diplome koštale od 1.000 do 25.000 KM. Tako se cijena diplome za osnovnu školu kretala od 1.000 do 1.400 KM, a za srednju od 5.000 do 10.000 KM. Za diplomu “jačeg” fakulteta radi stjecanja zvanja inženjera osumnjičeni su uzimali i do 25.000 KM. Cijena za Fakultet koštala je od 15.000 do 25.000 KM.

-Do sada smo dokumentirali 100 nezakonitih diploma ali se istraga nastavlja – kaže izvor.

Iz SIPA -e je rečeno da je 11 uhićenih predano Tužiteljstvu USŽ- a. Dva zaposlenika SIPA-e, koja su uhićena zbog odavanje tajni iz istrage, predani su Tužiteljstvu BiH.