Home Crna kronika Vukovi stigli na 30 kilometara od Zagreba: ‘Ovdje nisu viđeni od 2....

Vukovi stigli na 30 kilometara od Zagreba: ‘Ovdje nisu viđeni od 2. svjetskog rata’

SHARE

Prema svemu sudeći, vukovi su se približili na samo 30-ak kilometara do Zagreba, na područje na kojem je zadnji vuk ustrijeljen krajem 50-ih godina prošlog stoljeća. Naime, u ponedjeljak ujutro u naletu automobila na cesti, na izlazu iz Lekenika, stradao je mladi vuk težak oko 45 kilograma.

Iako službene potvrde od Ministarstva poljoprivrede još nema jer se čeka DNA analiza, U Lovačkoj udruzi „Šljuka“ Lekenik ne sumnjaju da je riječ upravo o vuku. „Po meni, a i drugima koji su vidjeli lešinu, to je 99,9 posto vuk koji ovdje nije viđen od 2. svjetskog rata. Na uviđaju su bili iz Ministarstva poljoprivrede i čekamo službeni nalaz“, rekao nam je Dinko Sever iz Lovačke udruge „Šljuka“ Lekenik koji je pomogao higijeničaru unijeti lešinu vuka u vozilo. Prema nekim informacijama bila je riječ o čoporu koji je u rano jutro pretrčavao cestu loveći divlje svinje.

Na jednog vuka naletjelo je osobno vozilo i usmrtilo ga. Iako su se vukovi proširili u Hrvatskoj, njihova prisutnost u Sisačko-moslavačkoj županiji potvrđena je na Banovini, ovdje ih ipak nitko nije očekivao bez obzira na neslužbene priče o postojanju vuka na području Mraclina prije desetak godina. Vuk je u Hrvatskoj zaštićena životinja, kazne za njegov odstrel su 40.000 kuna i oduzimanje oružja.

No čini se da ih je s godinama sve više i više, a procjena je lovaca da ih je trenutačno samo na području Sisačko-moslavačke županije 60-ak. Kamere su ih snimile u Kotar šumi, između Siska i Petrinje, a napadi na stoku česti su. Nedavno su vukovi tako napali kravu i tele na području Sunje. Prema službenim podacima Ministarstva poljoprivrede, 2017. godine u Hrvatskoj je zabilježeno 1360 napada vuka na domaće životinje, pri čemu je broj usmrćenih životinja iznosio 2346.