Home Zanimljivosti Evo što uzrokuje raniju smrt muškaraca

Evo što uzrokuje raniju smrt muškaraca

SHARE

Iako žive dulje nego prije, životni vijek muškarca i dalje je kraći nego kod žena. Ne postoji genetski uzrok za raniju smrt muškaraca, no mogući razlog leži u činjenici da su skloniji lošim životnim navikama, a istovremeno manje brinu o svom zdravlju i rjeđe posjećuju liječnika. Pa tako malo tko zna da su erektilna disfunkcija i kardiovaskularna oboljenja usko povezana.

– Zapravo se još uvijek nedovoljno objektivno povezuju ova dva stanja u jedan zajednički sindrom, jer riječ je zapravo o bolesti koja zahvaća krvne žile, o aterosklerozi, koja ima iste one rizične faktore koji su poznati vjerojatno svima nama: debljina, šećerna bolest, prekomjerno visok arterijski tlak, povišene masnoće – sve su to faktori rizika koji dovode do aterosklerotske bolesti pa tako i onda do erektilne disfunkcije. I upravo zato često muškarci koji imaju erektilnu disfunkciju imaju nju par godina prije nego što razviju nekakvu kardiovaskularnu bolest, kaže dr. med. Hrvoje Jurin, specijalist interne medicine.

O erektilnoj disfunkciji ne progovara se često, a upravo prepoznavanje ovog problema i odlazak liječniku mogao bi muškarce spasiti od srčanog udara ili drugih kardiovaskularnih komplikacija.

– To nije bolest, to je simptom, dakle nagovještaj da s našim organizmom nešto nije u redu. Uzroci su razni. Etiologija je stvarno razna, od psihogene do organske, a uvijek je to negdje nešto između. Tako da nismo isključivo mi kao urolozi androlozi koji pomažemo takvim bolesnicima, nego onda mi imamo suradnju sa svojim suradnim strukama, kao što su kardiolozi, endokrinolozi, psihijatri, psiholozi, pojašnjava dr. Dinko Hauptman, urolog.

Dr. Jurin dodaje kako je ovaj mjesec prilika da sve Hrvate zapravo upozore da se dovoljno rano jave svom nadležnom liječniku da u slučaju simptoma erektilne disfunkcije potraže i daljnji savjet o eventualnim procjenama rizičnosti postojanja kardiovaskularne bolesti u njih.

Neplodnost i inkontinencija također su tabu teme kada se govori o muškom zdravlju. Najveći problem inkontinencije, odnosno nemogućnosti kontroliranja mokraće, njezino je prešućivanje liječniku.

– Prema istraživanjima svega oko 45 posto žena i oko 22 posto muškaraca će uopće svojim liječnicima spomenuti da imaju taj problem, a ono što je još tužnije – da se samo od njih šezdeset posto uopće liječi, kaže dr. Sandra Nađ Škegro.

Inkontinencija kod muškaraca najčešće se javlja u starijoj životnoj dobi, i to nakon operativnog zahvata na prostati. Što je muškarac stariji ima veće šanse za razvoj raka prostate, a muškarci već u tridesetim godinama mogu patiti i od upale prostate, što može značajno narušiti kvalitetu njihova života. Upalnu bol, kao i neugodan osjećaj u zdjelici nakon operacije moguće je ublažiti redovitom terapijom – točnije vježbanjem, a i akupunktura može biti od velike pomoći. Uz rak prostate, kada je riječ o muškom zdravlju, nezaobilazna tema je i rak testisa. Moderna medicina, kako bi uspješnije liječila sva ova muška oboljenja, sve više se oslanja na multidisciplinarni pristup, pa se tako i stopa smrtnosti među muškarcima smanjila.

Nije samo studeni mjesec kada muškarci trebaju misliti o svome zdravlju i nije rak testisa jedina opasnost. Na zdravlje svoga tijela treba misliti uvijek, a redovita kontrola najbolja je garancija prevencije i uspješnog liječenja.

Pogledajte prilog emitiran u emisiji Zdrav život: