Home Politika Marinko Čavara: Grude su predvodile hrvatski narod 1991. godine osnivanjem Herceg Bosne

Marinko Čavara: Grude su predvodile hrvatski narod 1991. godine osnivanjem Herceg Bosne

SHARE
Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara boravio je u Grudama. Čestitao je svim Gruđankama i Gruđanima Dan općine Grude, svim žiteljima Zapadnohercegovačke županije Dan ZHŽ-a i čitavom hrvatskom puku u BiH Dan Hrvatske zajednice Herceg Bosne, piše Grude.com

U svom govoru prisjetio se stvaranja Herceg Bosne. Upravo je u najtežim danima Marinko Čavara bio prvi čovjek Civilne zaštite u svojoj Busovači koja se kao i cijela Srednja Bosna branila od krvožednih agresora koji su nadirali sa svih strana. –  Smatram da načelnik Gruda Ljubo Grizelj zaslužuje posebnu pohvalu zato što vas je sve povezao i okupio, te vas predvodi jednom napretku općine Grude, na sličan način kao što su Grude predvodile hrvatski narod 1991. godine osnivanjem Hrvatske zajednice Herceg Bosne – kazao je predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara u uvodu svog govora.

Predsjednik Federacije BiH kazao je kako je HZ HB nastala iz nužde, jer ništa nije funkcioniralo u ovoj državi. – I kad se vidjelo koliko smo neorganizirani i da ćemo doživjeti sudbinu progona, uništenja prava kao konstitutivnog hrvatskog naroda, organizirali smo se i sad nam žele sve što se dogodilo u tom razdoblju iskoristiti za negaciju prava hrvatskog naroda da upravlja BiH i da bude ravnopravni hrvatski narod – kazao je predsjednik Federacije BiH.

– U tom kontekstu,u današnjem trenutku i vremenu političkih odnosa, u vremenu u kojem nakon više od godinu dana od potvrđenih rezultata izbora, mi još uvijek nismo formirali vlast na državnoj i na federalnoj razini, očito postoje određene tenzije i želje da se riješi ono, kako neki zovu, što se u prvom poluvremenu nije završilo, pa da završe u drugom poluvremenu ili da iskoriste ovo nesnalaženje međunarodne zajednice koje je, jednim dijelom iz neznanja, a jednim dijelom iz nezanimanja za ovo područje u ime osobnih interesa ili onih koje predstavljaju. Danas imamo situaciju da zbog nespremnosti probosanskih snaga da omoguće legitimno predstavljanje ni Hrvatima ni Srbima, nastoji se usporiti uspostava vlasti i time dovesti u jednu situaciju u kojoj će moći proglasiti i koju žele proglasiti građansku državu BiH – dodao je Predsjednik Federacije BiH.

– Ovo vrijeme traži odgovor, i naše veće zajedništvo kroz Hrvatski narodni sabor, prisjećajući se potrebe načina organiziranja HZ HB i HR HB, i naravno, vas ovdje u Grudama koji ste pokazali jednom suradnjom s višim razinama vlasti da znate učiniti općinu Grude uspješnijom za sve njezine narode i građane – zaključio je Predsjednik Federacije BiH.

Grude.com