Home Crna kronika Veleposlanica MMSss ne želi komentirati prevaru oko diplome

Veleposlanica MMSss ne želi komentirati prevaru oko diplome

SHARE
”U Odsjeku za pravne, kadrovske i prevodilačke poslove Ministarstva, uvidom u dokumentaciju koju je imenovana veleposlanica dostavila, utvrđeno je da nedostaje fakultetska diploma koja je propisana Pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji MIP i zatraženo je da je dostavi radi kompletiranja personalnog dosijea i otpočinjanja priprema u skladu s važećim propisima”, navodi se u odgovoru Ministarstva vanjskih poslova portalu Bljesak.info na upit o nepostojanju diplome za imenovanu veleposlanicu BiH u Češkoj Martinu Mlinarević.

”S obzirom na činjenicu da uvjerenje o visokoj stručnoj spremi nije dostavljeno, Ministarstvo vanjskih poslova BiH sačinilo je službenu zabilješku i o tome obavijestilo Predsjedništvo BiH”, navodi se.

Ministarstvo napominje kako je imenovanje veleposlanika BiH u isključivoj ustavnoj nadležnosti Predsjedništva BiH.

”Ministarstvo vanjskih poslova BiH nema nadležnost da zaustavi proces odlaska veleposlanika u zemlju prijema, jer je proces imenovanja u isključivoj nadležnosti Predsjedništva BiH”, navodi Ministarstvo za Bljesak.info i ističe kako je tražilo uvjerenje o diplomi, koja je uvjet za veleposlaničko mjesto, ali da je nije dobilo.

Ministarstvo, čije je pismo, kako nam je potvrđeno, stiglo u Predsjedništvo, navodi da, nakon što se o imenovanju veleposlanika usuglase uredi tri člana Predsjedništva i službenom odlukom o tome obavijeste Ministarstvo vanjskih poslova BiH, dalje postupa u skladu s Odlukom Predsjedništva BiH o imenovanju veleposlanicima BiH i propisanim procedurama, te o imenovanju obavještava zemlju prijema.

”Kao i u svim ostalim imenovanjima, Ministarstvo inostranih poslova BiH je tako postupilo i u slučaju veleposlanice u Republici Češkoj Martine Mlinarević Sopta”, navodi za Bljesak.info Ministarstvo vanjskih poslova BiH.

U službenoj zabilješci, koju su objavili brojni mediji, piše da je Mlinarević obavijestila Predsjedništvo BiH, prije početka procedure imenovanja, da je ”spriječena da priloži diplomu” te da je u ”dogovoru sa svojim dragim prijateljima iz Češkog veleposlanstva odlučila prebaciti svoj apsolventski status i završni ispit odraditi na Karlovom sveučilištu u Pragu”.

U životopisu, kojeg je Bljesak.info imao na uvid, u odjeljku ‘obrazovanje’ navedena je Srednja medicinska škola, Mostar te Sveučilište u Mostaru, Studij engleske književnosti i hrvatskog jezika.

Predsjedništvo BiH, iz kojeg je za Bljesak.info potvrđeno kako rade na očitovanju, je na prijedlog Željka Komšića, književnicu imenovalo još u proljeće 2019., a agreman je dobila 30. kolovoza.
Iako se za veleposlaničko mjesto traži visoka stručna sprema, pojedini izvori govore da to članu Predsjedništva ništa ne znači budući da je odluka u njegovim rukama i da je i do sada bila praksa da se u veleposlanstva smještaju oni za koje se u javnosti reagiralo da nisu zadovoljili sve kriterije za taj posao.

Mlinarević nam je poručila kako ne želi komentirati ovaj slučaj.