Home Gospodarstvo Violeta kupila hotel u kome je utemeljena Herceg-Bosna, srušit će ga i...

Violeta kupila hotel u kome je utemeljena Herceg-Bosna, srušit će ga i ponovno izgraditi

SHARE

Hotel Grude prodan je uglednoj hercegovskoj megatvrtki Violeta koja će investirati u njegovu obnovu, saznaje BiznisInfo.

Ovu informaciju za Biznis.Info potvrdio je direktor Agencije za privatizaciju Zapadnohercegovačkog kantona Ante Markić.

– Hotel Grude je prodan Violeti, ugovor je potpisan u 8. mjesecu, sada se čeka da se u sudskim registrima izvrše promjene i provede ta procedura, tako da mi to i evidentiramo – kazao je za BiznisInfo Markić.

Prema njegovim riječima, kupac se ugovorom obvezao na ulaganja u roku tri godine.

– Hotel je izgrađen prije 40 godina pa će najvjerovatnije trebati biti srušen  i potom u potpunosti ponovo izgrađen, ali to pitajte njih kao investitora, mi smo samo posrednik – istakao je sugovornik.

hotel-grude

 

S druge strane, iz  Violete nisu željeli govoriti o ovome.

– Trenutno Vam nismo u mogućnosti odgovoriti na ovo pitanje. Svakako se možemo čuti uskoro kada budemo imali konkretne informacije – kazala nam je Silvija Tica iz Odjela marketinga Violete.

Kako se saznaje, početna cijena pri kupovini bila je 316.848 KM.

No, obveza investitora je da u objekt u naredne tri godine uloži 8 milijuna maraka.

Poskok.info podsjeća kako je riječ o devastiranom objektu u centru grada koji je posljednjih godina bio ruglo te općine, pa se s nestrpljenjem čekao investitor koji će ga obnoviti. Slično je bilo i u Posušju. Godinama je stajao hotel, kojeg su mediji nazivali ruglom, iako se radilo o modernističkoj arhitekturi. Nakon što je srušen pa na njegovom mjestu napravljen kleptokapitalistički kič, grad je pao u depresiju a Posušani su masovno počeli seliti u Grude. Ovo se Violeti neće dogoditi.

Već su pokazali da što se tiče arhitekture posao povjeravaju struci. Ne mišljenju selendre. I tu im skidamo kapu. Recimo njihov starački dom u Grudama, ljudi u BIH nemaju pojma što je to al to je svemirski brod za EU standarde a kamo li za BIH. Kad bi cijela Hercegovina pratila Violetu što se ukusa za arhitekturu tiče izgledala bi ko nova Toskana.

Hotel je najpoznatiji po tome što su u njemu donesene mnoge bitne, povijesne odluke.

Između ostalog, kako su ranije izvještavali mediji, na tom mjestu je 18. studenog 1991. godine utemeljena Hrvatska zajednica Herceg-Bosna, navodi Poskok.info