Home Politika Evo što kažu iz UABNOR-a Mostar: Napad na Partizansko groblje je napad...

Evo što kažu iz UABNOR-a Mostar: Napad na Partizansko groblje je napad na državu

SHARE

Na Partizanskom spomen groblju u Mostaru, prema pisanju medija, u subotu je polomljeno više kamenih ploča, a nekoliko postolja s pločama je iščupano iz zemlje, a tim povodom oglasilo se Udruženje antifašista i boraca NOR-a Mostar.

UABNOR smatra kako je subotnje devastiranje Partizanskog spomen groblja u Mostaru napad na Bosnu i Hercegovinu te poziva nadležne institucije da pronađu počinitelje.

“Nacionalni spomenik Partizansko spomen groblje napadnuto je i devastirano uoči 25. studenog – Dana državnosti Bosne i Hercegovine i najavljene mu posjete tim povodom. Dakle, napad na Partizansko spomen groblje ovim povodom je napad na Bosnu i Hercegovinu, a napad na državu na ovakav način je teroristički čin”, navode iz mostarskog UABNOR-a.

UABNOR traži od svih državnih agencija i organa da se uključe u rasvjetljavanje “ovog terorističkog čina i pravdi privedu počinitelje, ali i inspiratore i podstrekače kontinuiranog atakovanja na državu, unošenja nesigurnosti među građane i podstrekavanje nacionalne mržnje”.

“Mi antifašisti Mostara nemamo više strpljenja za život u nesigurnosti, za kontinuirane laži i obmane. Mi sigurnosnim organima Hercegovačko-neretvanskog kantona ne vjerujemo, jer ne djeluju, a nedjelovanjem postaju saučesnici”, ističe se u priopćenju UABNOR-a.