Home Zanimljivosti Roso izgubio spor protiv Makarske kronike

Roso izgubio spor protiv Makarske kronike

SHARE

Mario Roso izgubio je spor protiv Makarske kronike na zadarskom Općinskom sudu i mora platiti više od pet tisuća kuna sudskih troškova

Pjevač Mario Roso tužio je Makarsku kroniku jer je objavljeno kako je Roso klicao ustaške pozdrave izvodeći pjesmu “Čavoglave” Marka Perkovića Thompsona. To je Rosu povrijedilo pa je tužio list zbog povrede prava osobnosti na duševno zdravlje, ugled, čast, dostojanstvo i tražio 30 tisuća kuna odštete.

Zamjenik gradonačelnika Makarske Joze Vranješ u svojstvu svjedoka je iskazao kako je on organizirao proslavu na kojoj je pjevao Mario Roso i da ga je upravo on zamolio da izvede pjesmu “Čavoglave” Marka Perkovića Thompsona. Joze Vranješ kazao je i to kako je Roso uzviknuo “Za dom”, a da je publika odgovorila “Spremni!”. Autorica članka Dijana Turić svjedočila je kako je Roso najmanje pet puta uzvikivao sporni pozdrav.

“Ovaj sud smatra potrebno za istaknuti da je potpuno neprimjereno za bilo kojega izvođača na javnim nastupima koje posjećuje veliki broj ljudi različite dobi, vjere i rase te etničke pripadnosti uzvikivati pozdrave ili riječi koje simboliziraju totalitarni režim sa svim njegovim strahotama iz bilo kojega vremena ili orijentacije. Uvijek mora postojati zanimanje javnosti za ovakve događaje kako bi se preveniralo veličanje simbola uništavanja i nesnošljivosti, a svaki ozbiljni novinar treba osjećati svojom dužnošću da o takovim pojavama izvijesti javnost”, napisala je, između ostalog, u obrazloženju presude sutkinja Sonja Miljak.