Home Politika HRVATI IMAJU DVIJE DOMOVINE – BIH I HRVATSKU, ALI SMO JEDNA DUŠA...

HRVATI IMAJU DVIJE DOMOVINE – BIH I HRVATSKU, ALI SMO JEDNA DUŠA I JEDAN NAROD

SHARE

Svečanom akademijom Udruga bosanskohercegovačkih Hrvata “Prsten BiH” u Mostaru je obilježila prvu godišnjicu djelovanja.

Među gostima koji su se okupili u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače bili su predsjednica Republike Hrvatske (RH) Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednik HDZ-a i HNS-a BiH Dragan Čović te brojni drugi hrvatski dužnosnici sa svih razina vlasti u BiH i RH.

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović u svom je govoru istaknula značaj Udruge Prsten, koju su u Hrvatskoj osnovali Hrvati podrijetlom iz BiH kako bi očuvali tradiciju i vrijednosti te istodobno pomogli sunarodnjake u BiH.

-Prsten, kojemu danas slavimo prvi rođendan, nerazdvojiva je nova alka u zajedničkom bratskom djelovanju Prstena koji u RH ustrajno djeluje od 2005. godine na očuvanju i promicanju hrvatskih nacionalnih, duhovnih, gospodarskih i društvenih postignuća – kazala je Grabar-Kitarović.

Hrvatska predsjednica podsjetila je da su aktivisti te udruge pokrenuli niz dobrotvornih projekata i akcija izravne pomoći potrebitima.

-Prepoznajem ih kao istinske, domoljubne izraze iskrene ljubavi prema svom zavičaju, kao dokaze čvrste solidarnosti, milosrđa i ljubavi za svoj narod. Zahvaljujem udruzi ‘Prsten’ što je uvijek imala jasnu viziju budućnosti hrvatskog naroda u BiH i u okvirima svojih mogućnosti radila na poboljšanju njegova položaja i očuvanju temeljnih vrijednosti, prosperiteta i jedinstva – istaknula je.

Grabar-Kitarović je također navela kako će briga o Hrvatima u BiH ostati važan dio njezine državne politike, dodavši kako će se i dalje zauzimati za ostvarenje pune jednakopravnosti hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini.

-Ono što jest i što će ostati moja državna politika je briga za Hrvate Bosne i Hercegovine. Hrvati imaju dvije domovine – Republiku Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu, ali mi smo jedna duša i jedan narod, i zato neću stati dok se Hrvatima u BiH ne osigura ono što im povijesno, politički i po Ustavu BiH pripada, a to je puna ravnopravnost i ostvarivanje svih njihovih prava kao konstitutivnog naroda – poručila je predsjednica Grabar-Kitarović.