Home Društvo Poštenog lažljivca se na Blidinju rado sjećaju, pročitajte priču o preminulom Vinku

Poštenog lažljivca se na Blidinju rado sjećaju, pročitajte priču o preminulom Vinku

SHARE
Prije pet godina, dana 25. studenog 2014. godine napustio nas je dragi Vinko Šarić Ćurdušić u svojoj 79. godini života.

Vinko je sedmerostruki prvak, samim time i  najtrofejniji natjecatelj manifestacije “Dobro slaži i ostani živ”, natjecanja poštenih ljudi u laganju koje se svake godine održava u Hajdučkim Vrletima. Kao što samo ime manifestacije glasi, pošteni čovjek Vinko dobro je “lagao” za potrebe natjecanja ili kako je on često naglašavao pripovijedao je “istinu” na natjecanju laži. Bez obzira na njegovo očigledno kršenje natjecateljskih pravila, on ostaje živjeti zauvijek u našim sjećanjima, te ovom zgodom odajemo mu premalu počast s obzirom koliko dubok trag je ostavio.

Imao je zarazan osmijeh, a iako su se titule za najboljeg natjecatelja iz godine u godinu redale kao na traci, dojma smo da im se svaki puta iznova sve više veselio. Ne, nije se on veselio zbog pukih zemljaskih priznanja ili materijalnih nagrada, veselio se vašem-našem veselju.  S vremenom se zaljubio u onaj adrenalin kada razdragano mnoštvo simpatizera, prijatelja i članova obitelji u glas pjeva:

Neka pati koga smeta, Ćurdušić je prvak svijeta.

I uistinu, bio je prvak. Pobjednika je lako prepoznati. I dok su ostali natjecatelji vrijedno smišljali dvije, tri pripovijetke tijekom cijele godine, pokojni Ćurdušić redao je pripovijetke i dosjetke čak i u revijalnom dijelu. Beg nikad nije bio cicija. Nije pripovijetke ljubomorno čuvao za neka druga vremena i neke druge trofeje, nije bio “lak na obaraču” zato da trajno obeshrabri konkurenciju za njegova života, nije ni zato što je ušao u zenit života i što je eventualno osjećao da mu ne preostaje još mnogo vremena. Samo je volio smijeh.

Jedna od Šarićevih priopovjetki

Zarazno se smiješio i onda kada su zajedno, kultni voditelj manifestacije i pokojni Vladar, sada već daleke 2006. godine, prozivali na pozornicu lažnog pobjednika shodno njihovom i duhu natjecanja, jednakim intezitetom se smiješio i onda kada su ga naknadnom ispravkom vraćali na tron uz slavodobitnu pjesmu i skandiranje okupljenih.

Lako je zadobijao simpatije neutralnih posjetitelja. Oni jednostavno brzo osjete tu vibru, emociju, pripadnost, zajedništvo i nonšalantnost pobjednika, a tipično ljudski je stajati na strani pobjednika.

Da jabuka ne pada daleko od stabla dokazao je ovogodišnji pobjednik, njegov sin Marinko, koji je  i nakon smrti oca nastavio čuvati obiteljsku tradiciju, ne samo u sudjelovanju u ovoj neobičnoj manifestaciji, već i zadržati primat u pobjeđivanju. Na taj način dodatno je osnažena uloga obitelji Šarić u popularizaciji ovog natjecanja.

Hvala mu za trenutke u kojima nas je usrećivao i razveseljavao, za brojne pripovijetke, dosjetke, humoreske i pošalice.  

Prvače, pamtiti ćemo te po šalama tvojim. Počivaj u miru!

#HajduckeVrletiBlidinje #DozivljajIznadUobicajnog  #VuciVileHajduci #HajduckaRepublika

Da biste više pročitali neku od pripovijetki i saznali o propozicijama samog natjecanja kliknite ovdje.