Home Zanimljivosti Svakom po 1000 eura: Bh. maturanti kojima se zapalio autobus dobili odštetu

Svakom po 1000 eura: Bh. maturanti kojima se zapalio autobus dobili odštetu

SHARE

Bivši učenici Ekonomske škole uspjeli su od osiguranja iz Italije naplatiti odštetu za pretrpljenu matrijalnu štetu.

Autobus koji je vozio učenike banjalučke Ekonomske škole na ekskurziju izgorio je prošle godine u Italiji. Autobus se zapalio nakon sudara, a do nesreće je došlo nakon sudara motora i automobila, nakon čega je motor podletio pod autobus banjolučkih učenika.

Svi učenici su na vrijeme izašli iz autobusa, ali su zbog plamena koji je brzo obuhvatio autobus izgorjele sve stvari i dokumenti.

U znak sjećanja na sve ono što se desilo, bivši učenici škole i njihovi roditelji okopili su se u Ekonomskoj školi kako bi se sjetili tih trenutaka, te da podijele vijest da je završena procedura sa osiguranjem iz Italije.

Otac jedne od bivših učenica, Štrbac Milovan rekao je da su roditelji podigli tužbu za nadoknadu štete.

“Hvala Bogu, naša djeca su se vratila živa i zdrava i ovim postupkom smo htjeli da djeci nadoknadimo štetu u materijalnom smislu. Isto tako, htjeli smo im pokazati da se upornost isplati”, objasnio je on.

Rekao je da je ukupno 48 učenika i 2 profesora dobilo ukupno po 1.000 eura za nadoknadu materijalne štete i za pretrpljenu duševnu bol.

“Novac je dobijen vansudskim poravnanjem od osiguranja iz Italije, jer nismo htjeli ulaziti u dugotrajne sudske sporove”, objasnio je Štrbac.

Bivši učenik ove škole, trenutni student prava Filip Luketa je rekao da mu je drago što se sve dobro završilo i što nitko nije ozlijeđen.

Njegova drugarica Sara Milanović je rekla da novčana naknada nije najvažnija.

“Nakon svega toga shvatila sam da treba živjeti svaki dan i da je obitelj nešto najvrednije”, rekla je Milanović koja studra politikologiju, prenose Nezavisne novine.