Home Zanimljivosti U Hercegovini preminuo otac slavnog hrvatskog nogometaša

U Hercegovini preminuo otac slavnog hrvatskog nogometaša

SHARE
Oblaci koji se nadvijaju nad Hercegovinom ovog tjedna uporno donose sumorne vijesti. Tako je mnoge Gruđane zadesila vijest da je u rodnoj općini u 82. godini života preminuo Rafael Rafo Jurčić, otac legendarnog vatrenog Krunoslava Krune Jurčića.

Iako je u hrvatskoj javnosti najpoznatiji kao Krunin otac, za društveni život općine Grude bio je puno više od toga.

Pamti ga se kao nekadašnjeg nastavnika i ravnatelja Osnovne škole Antuna Branka Šimića u Drinovcima, a kasnije i kao direktora poduzeća Komunalno Grude.

Među osnivačima Bekije, danas HNK Grude, od nekolicine osoba koje se spominju je i ime i prezime Rafaela Jurčića. Bilo je to davne 1959. godine. Sa suprugom Nadom, nekadašnjom knjižničarkom, uz Krunu, ima i sina Dražena koji je inženjer geologije. Svojedobno je rekao da je Dražen možda bio i nadareniji nogometaš, a igrao je uglavnom za slabije klubove, maksimalno se posvetivši knjizi.

Kruno je pak također bio izvrstan učenik, bez problema je prošao prijamni ispit na Medicinskom i Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, međutim profesionalni nogomet i obrazovanje u isto vrijeme ne mogu ići zajedno pa je Kruno postao jedan od najtrofejnijih igrača, ali i trenera Dinama, a koji je s reprezentacijom Hrvatske u vremenu Ćire Blaževića osvojio broncu 1998. u Francuskoj.

Preteča hercegovačkih Boysa

Rafael je, uz sve to, bio i veliki navijač Dinama, preteča hercegovačkih Boysa, a na prvu utakmicu “modrog” kluba otišao je još 1953. godine i jasno je odakle njegovu Kruni ljubav prema zagrebačkoj svetinji, piše Večernji.hr.

Tu se krije i zanimljiva činjenica da je Rafael znao ne jesti i bdijeti cijelu noć kad bi se Dinamu dogodio neki od većih poraza. Ove godine dočekao je i europsko proljeće Dinama, o kojem su najzagriženiji navijači sanjali pola stoljeća, te se prošlog ponedjeljka zauvijek otisnuo u nebeske visine.