Home Crna kronika Ginekologu dvije godine zatvora zbog smrti rodilje

Ginekologu dvije godine zatvora zbog smrti rodilje

SHARE

Okružni sud u Doboju osudio je na dvije godine zatvora Mirka Šarana, direktora Doma zdravlja Derventa, jer se, kako se navodi, kao liječnik specijalista ginekologije i akušerstva nije pridržavao pravila zdravstvene struke, usljed čega je došlo do smrti porodilje Tode Milanković (21).

Krivim je proglašen za nesavjesno pružanje liječničke pomoći, počinjeno iz nehaja. U presudi se navodi kako je on 2. veljače 2015. godine u Domu zdravlja u Derventi Milanković, koju je ranije pregledao i kontrolirao tijekom njene trudnoće, primio radi kontrole.

“Ginekološki ju je pregledao, da bi je potom zadržao radi porođaja, nakon čega su porođajni bolovi kod nje započeli u jutarnjim satima 2. veljače 2015. godine, poslije čega se ona vaginalno porodila oko 18 sati”, navodi se u presudi.

Kako se dodaje, taj porođaj trajao je duže od 16 sati, što je uticalo na pojavu atonije uterusa kod porodilje, odnosno stanja u kojem materica nakon porođaja ostaje mlohava, umjesto da se stisne, da bi potom obilno krvarila.

“Za vrijeme njenog boravka u Domu zdravlja u Derventi nije detaljno vodio medicinsku dokumentaciju, kao ni preciznu evidenciju o količini izgubljene krvi i laboratorijskim parametrima krvnih vrijednosti koji mogu imati uticaj na odluku oko brzine premještaja i transporta u ustanovu višeg ranga – bolničko porodilište i hitnu nadoknadu krvnih derivata”, navodi se u presudi za Šarana.

To je, dodaje se, dodatno uticalo na atoniju uterusa, te povećalo opseg krvarenja.