Home Šport Vatreni sa starim poznanikom otvaraju EURO 2020

Vatreni sa starim poznanikom otvaraju EURO 2020

SHARE
Hrvatska nogometna reprezentacija je doznala protivnike na predstojećem Europskom nogometnom prvenstvu 2020.

Ovo prvenstvo će biti najčudnije do sada, jer će čak 12 gradova biti domaćini. To su Rim, Baku, Sankt Petersburg, Kopenhagen, Amsterdam, Bukurešt, London, Glasgow, Bilbao, Dublin, München, Budimpešta. Kako se Euro igra u 12 zemalja, reprezentacije koje su izborile plasman na završni turnir, a ujedno su i domaćini, automatski su svrstane u svoje skupine.

Voljom ždrijeba izabranici Zlatka Dalića svrstani su u skupinu D gdje će ih dočekati domaćin Engleska te reprezentacije.

Cjelokupan ždrijeb natjecanja bio je poludirigiran zbog specifičnog sustava natjecanja u kojem domaćin mora igrati u svome gradu te političkih prepreka između pojedinih država. Vatreni su tako odmah znali da ih čeka jedan od ovih velikih protivnika Njemačka, Italija, Španjolska ili Engleska, a isto tako znali su unaprijed da osim momčadi koje su uz njih bile svrstane u drugu jakosnu skupinu, neće moći igrati protiv Belgije, Ukrajine i Danske.

Tako je već prije samog ždrijeba bilo poznato kako će u skupini B igrati Belgija, Rusija i Danska, dok će u skupini C igrati Ukrajina i Nizozemska.

Navijači priželjkuju skupinu F u kojoj je nositelj Njemačka, a utakmice će se igrati u Münchenu i Budimpešti, što bi značilo da Hrvatska praktički igra na domaćem terenu. Hrvatskoj će izuzetno biti važni datumi 26. i 31. ožujka iduće godine kada će sa sigurnošću znati koji će im biti i četvrti protivnik.

Tada će se naime, odigrati sve utakmice doigravanja za plasman na Europsko prvenstvo, odnosno bit će poznata i preostala četiri sudionika Eura 2020.

Podsjećamo priliku za plasman imat će i Bosna i Hercegovina koja bi u obje utakmice doigravanja trebala biti domaćin, a prva prepreka na tom putu bit će joj reprezentacija Sjeverne Irske, dok se u drugom dvoboju play-offa B sastaju Slovačka i Irska. Pobjednik ovog play-offa bit će svrstan automatski u skupinu E, gdje su domaćini gradovi španjoski Bilbao i irski Dublin.

Euro se igra od 12. lipnja do 12. srpnja, a plasman u osminu finala izborit će prve dvije reprezentacije iz svake skupine plus četiri najbolje trećeplasirane ekipe.

Prvenstvo će na rimskom Olympicu otvoriti reprezentacije Italije i 12. lipnja, dok će se finalna utakmica igrati na londonskom Wembleyu 12. srpnja.

Pogledajte sve skupine na Europskom prvenstvu 2020.

SKUPINA A (Rim, Baku)

 1. Finska / Wales
 2. Italija
 3. Švicarska

SKUPINA B (Sankt Petersburg, Kopenhagen)

 1. Danska
 2. Finska/Wales
 3. Belgija
 4. Rusija

SKUPINA C (Amsterdam, Bukurešt)

 1. Nizozemska
 2. Ukrajina
 3. Pobjednik play-offa A ili D

SKUPINA D (London, Glasgow)

 1. Engleska
 2. Hrvatska
 3. Pobjednik play-offa C (Škotska/Izrael/Norveška/Srbija)

SKUPINA E (Bilbao, Dublin)

 1. Španjolska
 2. Pobjednik play-offa B (Bosna i Hercegovina/Sjeverna Irska, Slovačka/Irska)

SKUPINA F (München, Budimpešta)

 1. Pobjednik play-offa A ili D
 2. Njemačka
*Moguće su promjene u skupinama C i F ovisno o tome plasiraju li se Mađarska ili Rumunjska na Europsko prvenstvo jer se te skupine igraju u njihovim glavnim gradovima.

Pobjednik play-offa A (Island/Rumunjska/Bugarska/Mađarska) Pobjednik play-offa D (Gruzija/Bjelorusija/Sjeverna Makedonija/Kosovo)