Home Politika Usporedili Praljka s nacistima, a evo što su poručili Kolindi

Usporedili Praljka s nacistima, a evo što su poručili Kolindi

SHARE

Stranka demokratske akcije (SDA) u nedjeljnom priopćenju za javnost poručila je da je odavanjem počasti genralu Slobodanu Praljku, predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović “još jednom pokazala svoje pravo lice i svoje agresivne namjere prema Bosni i Hercegovini”.

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti.

Odavati počast osuđenom ratnom zločincu znači izravno vrijeđati žrtve njegovih zločina. U uređenim europskim državama nezamislivo je da predsjednici odaju počast zločincima, npr. nacističkim generalima osuđenim pred Nirnberškim sudom. Očigledno je da Kolinda Grabar-Kitarović ne poštuje to temeljno moralno i civilizacijsko pravilo, te se umjesto sa žrtvama, solidarizira s njihovim krvnicima.

Podsjećamo kako je Praljak pred Haškim tribunalom osuđen za sudjelovanje u udruženom zločinačkom poduhvatu s ciljem podjele Bosne i Hercegovine i pripajanja njenih dijelova Hrvatskoj.Odavanje počasti takvoj figuri znači slanje vrlo jasne političke poruke prema BiH, koju vrlo dobro razumijemo.

Predsjednica RH mora znati da nikada neće ostvariti ono što čak ni Praljak i njegovi mentori nisu uspjeli ostvariti silom oružja. Sama činjenica da ipak pretendira ka tome, ukazuje da ona ne želi stabilnost i dobrosusjedske odnose sa BiH.

Očigledno je jedini cilj pribiranje jeftinih političkih poena bez obzira na štetu koju njene riječi i postupci uvijek nanovo nanose povjerenju među građanima dviju zemalja, navodi se u priopćenju Stranke demokratske akcije, piše Jabuka.tv