Home Zanimljivosti Evo što se krije iza videa s pukotinama na zidu Gimnazije u...

Evo što se krije iza videa s pukotinama na zidu Gimnazije u Širokom Brijegu snimljenog nakon nedavnog potresa (VIDEO)

SHARE

Iako se nakon nedavnog jakog potresa koji je bio tema brojnih razgovora u Hercegovini, društvenim mrežama se širio i kratki videozapis zida iz zgrade gimnazije u Širokom Brijegu koji izgleda kao da je napukao, inženjer građevine Danko Milas pojasnio je za portal Direktno o čemu se tu, zapravo, radi.

“Iako izgleda strašno, nema govora o pucanju zidova, to je diletacija, postupak koji se koristi u građevini za veće objekte. Radi se o potpunoj odvojenosti konstrukcija, za to u građevini postoje propisane visine kojih nema kod, primjerice, manjih kuća”, pojasnio je Milas dodavši da se to ne radi samo zbog potresa nego i zbog širenja i skupljanja betona kao takvog te da tu nema riječi o bilo kakvom propadanju betona.

Inače, prvi zabilježeni potres u Hercegovini ikad zbio se prije točno 112 godina i drugi je najjači ikad, dok se 1927. godine Hercegovina tresla na 6.0 po Richteru.

Potres koji se, podsjetimo, u BiH osjetio prije tjedan dana oko 10:20 bio je jačine 5.4 po Richteru, a portal Direktno spominje kako gotovo stotinu godina u Hercegovini nije bilo jačeg potresa.