Home Tech Evo kako se slao e-mail prije 30 godina

Evo kako se slao e-mail prije 30 godina

SHARE

Iako je danas sasvim normalna stvar da u samo nekoliko klikova pošaljemo sve potrebne podatke putem e-maila, nekad to zaista nije bio jednostavan niti lak zadatak. Jer su, prije svega, rijetki posjedovali računalo, a o internetu kakav poznajemo danas nije još bilo niti govora.

Ali tehnološki stručnjaci koji su imali sreće posjedovati modem za internetsku vezu u Velikoj Britaniji, testirali su brzinu i pogodnost ‘elektroničkog pisanja poruka putem telefonske linije’.

Naime, britanska mreža Thames Television objavila je urnebesan video svoje računalne emisije ‘Baza podataka’ iz 1984. godine u kojem se u šest minuta, korak po korak, objašnjava postupak slanja elektroničke pošte.

Video prikazuje stručnjaka koji spaja ogromni modem kako bi povezao svoje računalo s Prestel mrežom. Ali prvo, on mora uspostaviti telefonsku vezu koristeći ‘rotacijski’ telefon. Nakon uspostavljanja veze, korisnik se javlja na uslugu Micronet 800.

Micronet je bio rani pružatelj informacija dostupan putem Prestel mreže u Velikoj Britaniji tijekom 70-ih i 80-ih godina prošlog stoljeća. URL-ova tad još uvijek nije bilo, s svaka stranica na usluzi bila je numerirana.

Nakon toga, druga stručnjakinja demonstrira kako poslati elektroničku poštu koju domaćin prima te objašnjava na koji način se poruka može ispisati, piše 24sata.hr