Home Politika Hrvati predvođeni HDZ-om uložili veto u Narodnoj skupštini RS-a zbog otimačine imovine

Hrvati predvođeni HDZ-om uložili veto u Narodnoj skupštini RS-a zbog otimačine imovine

SHARE

Klub Hrvata u vijeću naroda Republike Srpske okupljen oko vijećnika Hrvatskog narodnog sabora BiH, koji predvodi HDZ Dragana Čovića, pokrenuo je jučer mehanizam povrede vitalnog nacionalnog interesa u namjeri da zaustave stupanje na snagu Zakona o uzurpacijama i dobrovoljačkim kompetencijama.

Riječ je o tri vijećnika HDZ-a BiH i dva vijećnika HDZ-a 1990., dok je troje hrvatskih vijećnika Nada Tešanović iz SNSD-a, Zdenka Gojković iz Socijalističke partije i Dragana Mikić iz SDS-a bilo protiv.

Kako su istaknuli, protive se uzurpaciji u ovome entitetu, čime bi bilo trajno oteto zemljište koje su vlasti između dva Svjetska rata pa sve do 1955. oduzimale tamošnjim Hrvatima i Katoličkoj crkvi.

Narodna skupština RS-a donijela je potkraj prošlog tjedna navedeni zakon kojim se uređuje pravo na posjed i korištenje zemljištakoje je u periodu od 1912. do 1918. najprije dodjeljivano srpskim i crnogorskim dobrovoljcima iz balkanskih i Prvog svjetskog rata, kao i na zemljište koje su vlasti iz prve i druge Jugoslavije oduzimale privatnim osobama i Katoličkoj crkvi, prenosi Klix.ba.

Procjenjuje se da je tako oduzeto više stotina hektara zemljišta, pri čemu su najviše oštećeni Hrvati.