Home Društvo Chicago: fra Luka Ćorić, fra Lovro Šimić i fra Stipe Rotim zaređeni...

Chicago: fra Luka Ćorić, fra Lovro Šimić i fra Stipe Rotim zaređeni za đakone

SHARE

Trojica mladića iz Hercegovine: fra Luka Ćorić, fra Lovro Šimić i fra Stipe Rotim primila su Sveti red đakonata u srijedu, 4. prosinca 2019. u Hrvatskoj župi Presvetog Srca Isusova u Chicagu.

Sveti red podijelio je pomoćni biskup Chicaga msgr. Joseph Perry, a red đakonata primio je i fra Roberto Serrano, član franjevačke provincije Imena Isusova.

U svečanom misnom slavlju, uz kustosa fra Jozu Grbeša, sudjelovalo je 15 svećenika. Biskup Perry u svojoj sadržajnoj propovijedi govorio je o važnosti služenja koje je u samoj srži kršćanske poruke pozivajući se na primjer služenja i života sv. Franje: “Služenje u ljubavi tako postaje najbitniji dio poslanja kršćanina, a iznad svega đakona”.

“Onima kojima je dano puno, traži se od njih i veliko služenje. U vremenu loših vođa, vaša vjernost neka sjaji u srcu Crkve”, naglasio je biskup Perry, podsjetivši i na važnost zavjeta koja su braća već svečano obećala, a koja se uklapaju u ovu misiju Svetog reda đakonata, uskoro i svećeništva.

Prijenos svete mise i cijelog obreda ređenja prenošen je uživo na Facebook stranici hrvatskih franjevaca, tako da su ga mogli pratiti mnogi, posebno rodbina i prijatelji u domovini.

“Prije svega, osjećaj je zahvalnosti dragom Bogu na daru poziva, a i na svemu tome što sam doživio u proteklih 11 godina formacije. Biti đakon uistinu je poseban dar. Nadam se da ću biti vjeran i dostojan te službe oko oltara Kristova”, naglasio je fra Lovro Šimić (26), rodom iz Gruda.

“Ovo je neizmjerni dar koji je Bog poslao. U ovome sam već deset godina, mogu reći da sam zahvalan za svaki dan. Sada sam pozvan na služenje ljudima”, dodao je Čitlučanin fra Stipe Rotim (25).

“Na poseban način sam pogođen rečenicom iz obreda koju je biskup Joseph Perry rekao: ‘Primi Evanđelje Kristovo čiji si navjestitelj postao. Vjeruj što naviještaš, naučavaj što vjeruješ i živi što naučavaš’. To je poslanje na koje smo se odlučili”, napomenuo je 26-godišnji fra Luka Ćorić iz Širokog Brijega.

Na kraju svete mise prisutnima se obratio fra Michael Perry, poseban gost ovog slavlja i vrhovni poglavar franjevaca cijelog svijeta. Ovo je prvi put u uskoro 95. godišnjoj povijesti Hrvatske franjevačke kustodije Sv. obitelji da je vrhovni poglavar bio na ređenju braće.

Fra Michael izrazio je zahvalnost braći i radost da su zaređeni za đakone. Podsjetio je da je karizma i služba svećenika brinuti se za siromašne, slabe, potrebite…

“Naš je poziv je upravo tako slijediti Sv. Franju”, naglasio je vrhovni poglavar franjevaca cijelog svijeta, koji je prije 20 dana posjetio franjevački samostan Hrvatskih franjevaca Sv. Ante u Chicagu te ostao s braćom u razgovoru o stanju Reda i budućim događajima.

Večer je glazbeno učinio posebno lijepim zbor sastavljen od svih članova zborova triju hrvatskih župa u gradu Chicagu koji je vodio gospodin Joe Slomka. Ovoj divnoj večeri prisustvovao je lijepi broj puka Božjega, a među njima i predstavnica Republike Hrvatske, generalna konzulica Sanja Laković. Nakon misnog slavlja nastavljeno je zajedništvo u župnoj dvorani.