Home Politika Novinarka FTV-a gutala knedlu, Inzko kazao da Hrvati trebaju imati veća prava...

Novinarka FTV-a gutala knedlu, Inzko kazao da Hrvati trebaju imati veća prava (VIDEO)

SHARE

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH, Valentin Inzko, gostovao je u Dnevniku D Federalne televizije. Među ostalim, kazao je da Hrvati u Bosni i Hercegovini trebaju dobiti veća prava, jer „treba pomoći najmanjem od trojice braće“, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

Urednica Dnevnika D na probošnjačkoj “Federalnoj televiziji”, Aida Mujan, ustvrdila je HDZ BiH uvjetuje formiranje vlasti u FBiH izmjenom Izbornog zakona koji je u koliziji s presudom suda za ljudska prava „Sejdić i Finci“.

„Do kada će HDZ BiH ići kontra demokratskih načela“, ushićeno je upitala Mujan Inzka, prešućujući kako je ono što traži HDZ i HNS u skladu s presudom Ustavnog suda BiH i demokratskim načelima.

Inzko smatra kako Hrvati nastupaju sa željom da se izborni zakon mijenja.

„Mislim da Hrvati brane svoje pozicije. Oni žele da se izborni zakon mijenja i da u tom pogledu budu zadovoljni. Već je bilo više pokušaja da se to učini jer je nedostajalo malo više povjerenja. Na tome treba raditi u budućnosti, ali paralelno treba raditi na rješenju za Mostar“, rekao je Inzko podsjetivši na prekjučerašnji sastanak međunarodnih dužnosnika u BiH s Čovićem i Izetbegovićem.

„Paralelno treba raditi na oba polja, ali to ne treba povezivati. Jedna stvar je važna i hitna, a to je Mostar. Druga stvar je važna i malo manje hitna, pošto će izbori na državnoj razini biti 2022. godine“, rekao je Inzko.

Novinarka FTV-a upitala je sugovornika kako komentira „istupe predsjednice Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, koji nam često nisu naklonjeni?“

Inzko je kazao da su političari iz BiH adresa za postavljanje takvih pitanja, a da se, kada je riječ o migrantima, treba držati brojki i činjeničnog stanja.

Na sljedeće tendenciozno pitanje voditeljice Dnevnika D, u kojem je od Inzka tražila komentar postupka „jednog državnog dužnosnika u kojima se veličaju ratni zločinci i u kojima se otvoreno miješa u unutarnje stvari jedne države, govoreći da su Hrvati ovdje ugroženi“, Inzko je kazao da treba pokazati širokogrudnost.

-Hrvatima treba dati više nego što imaju jer najmanjem bratu treba pomoći najviše i tu imam simpatije, rekao je visok predstavnik.

Odgovarajući na pitanje jesu li Hrvati previše zastupljeni u bh. institucijama Inzko je kazao da treba pogledati brojke.

„Sve se može ustvrditi čistom statistikom i bez emocija, onda će svakome biti bolje. Na osnovu tog pregleda može se ići dalje i ususret Hrvatima“, kazao je Inzko nakon čega je voditeljica Mujan naprasno prekinula razgovor prosvjedno odjavljujući emisiju, prenosi Hercegovački portal.