Home Crna kronika Inspektore u Sarajevu zaključali, u Mostaru im kroz viceve neizravno prijetili

Inspektore u Sarajevu zaključali, u Mostaru im kroz viceve neizravno prijetili

SHARE

Federalna uprava za inspekcijske poslove (FUIP) ove godine je oborila rekord po broju provedenih inspekcijskih nadzora. Direktor FUIP-a Anis Ajdinović kazao je za portal Klix.ba da je izuzetno uspješna godina iza njih i da su već spremni za nove pobjede u 2020. godini.

Što se tiče broja inspekcijskih nadzora koje su imali u prethodnim godinama, on govori da je u 2019. povećan za preko 5.000 kako u unutarnjem tako i u prekograničnom prometu.

Kada kreiraju listu subjekata nad kojima će vršiti inspekcijski nadzor, direktor Ajdinović govori da najprije prave analizu rizika, tj. u svojoj bazi podataka prate koji gospodarski subjekti imaju povijest prekršaja i kažnjavanja i po tom osnovu se opredjeljuju za kreiranje naloga.

“Imamo često situaciju da ne naiđemo na dobrodošao prijem od strane subjekata kontrole i da moramo zvati policiju. Bilo je i fizičkih prijetnji, prijetnji upotrebom vatrenog oružja, ali smo uvijek profesionalni reagirali. U jednoj maloj trgovini u Sarajevu se dogodio jedan interesantan slučaj kada je vlasnik radnje zaključao inspektora i nije mu dao da izađe. Također je u Mostaru jedan gospodarstvenik koji je imao više od osam prekršaja i kojem je prijetilo zatvaranje objekta pokušao da se ‘izvuče’ tako što je inspektoru pričao viceve kojima mu je neizravno prijetio, ali je naš uposlenik to ipak prozreo”, prisjeća se Ajdinović.