Home Politika Optužbe za izborne krađe u Širokom Brijegu

Optužbe za izborne krađe u Širokom Brijegu

SHARE
U Širokom Brijegu su se u nedjelju održali izbori po mjesnim zajednicama.

Izbori su protekli regularno, ali vrlo burno bilo je na MZ Kočerin.

Naime, kako doznaje portal Jabuka.tv nakon više od šest sati od zatvaranja birališta u MZ Kočerin još nisu poznati rezultati za Vijeće mjesne zajednice.

Neslužbeno se doznaje kako je na jednom biralištu tijekom prebrojavanja glasova došlo do nekoliko incidenta. Zbog povišenih tonova, svađe i pokušaja tučnjave intervenirali su pripadnici PU Široki Brijeg.

Oko kočerinske Osnovne škole, u kojoj je bilo biračko mjesto, okupio se i veliki broj mještana Kočerina, a tijekom dana bio je velik odaziv birača.

Doznaje se da su tijekom izbijanja incidenta NN osobe su napale članove izbornog povjerenstva, a o svemu bi trebalo biti više poznato nakon što policija dostavi službeno izvješće, kao i gradsko izborno povjerenstvo.

Podsjećamo, dvije liste s po 15 kandidata borile su se za glasove Kočerinjana u Vijeću ove mjesne zajednice, a to su Lista HDZ BiH TO Kočerin i Neovisna lista.

Neovisna lista za Kočerin, jedna od dviju lista u izborima za Vijeće MZ Kočerin, oglasila se priopćenjem oko incidenata koji su se dogodili na nedjeljnim izborima.

Oni su proglasili svoju izbornu pobjedu, ali i iznijeli optužbe kako su na izborima pokradeni, stoga traže poništavanje ovih izbora u Mjesnoj zajednici Kočerin, odnosno održavanje novih u suprotnom će blokirati magistralnu prometnicu M6.1 Posušje – Široki Brijeg.

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti bez intervencija.

Ovom prilikom želimo obavijestiti kako proglašavamo veliku pobjedu na nedjeljnim izborima za vijeća Mjesnih zajednica u Širokom Brijegu. Neovisna lista za Kočerin je osvojila više od 400 glasova, a ukupno je na biralište izišlo 638 glasača pa se stoga zahvaljujemo svima onima koji su glasali, a napose onima koji su ukazali povjerenje našoj listi.

Nažalost, putem medija javnost je upoznata i o izbornim malverzacijama koje su uslijedile prilikom prebrojavanja glasova te zatvaranja birališta u Osnovnoj školi Kočerin. Sukladno postojećim zakonskim aktima izbore je potrebno poništiti i mi iz Neovisne liste za Kočerin nemamo ništa protiv tog poništavanja.

Dapače, inzistiramo na poništenju izbora, jer ukoliko se to ne dogodi u ovom predblagdanskom vremenu doći će do masovnog prosvjeda, odnosno blokiranja prometnice M6.1 Posušje – Široki Brijeg kroz naseljeno mjesto Kočerin, međutim o datumu i vremenu eventualne blokade nećemo nikome slati službenu obavijest.

Želimo naglasiti kako ovo nije nikakva prijetnja prema bilo kome nego samo revolt razočaranih građana, članova Neovisne liste za Kočerin, a zbog pokušaja izborne krađe u Kočerinu, na izboru za članove vijeća Mjesne zajednice Kočerin, na izborima održanim 8. prosinca 2019. godine.

Traženje pravde i očitovanje istine nema alternativu. Ljudi koji su izišli na izbore vapiju za tom pravdom i istinom. Za to smo se spremni boriti svim dopuštenim sredstvima. Podrška nam već stiže sa svih strana, navodi se u priopćenju Neovisne liste za Kočerin.

 

Pogledajte tko su bili kandidati:

HDZ BIH TO KOČERIN

1. JOSIP (NIKOLA) KOŽUL
2. TOMISLAV (VINKO) KVESIĆ
3. DRAŽENKO (JOZO) IVANKOVIĆ
4. ŽELJKO (IVAN) MIKULIĆ
5. DRAGAN (IVAN) KOŽUL
6. BOŽO (BLAGO) MARKIĆ
7. DARIO (MARIO) KOLOBARIĆ
8. STANKO (STANKO) SABLJIĆ
9. MARIO (STIPE) MIKULIĆ
10. BRANKO (STIPAN) VUKOJA
11. DRAGAN (JOZO) MIKULIĆ
12. MILE (DRAGO) UDOVIČIĆ
13. BUDISLAV (DOMINIK) IVANKOVIĆ
14. TOMISLAV (ANDRIJA) KVESIĆ
15. GRGA (ANDRIJA) BANOŽIĆ

NEOVISNI KANDIDATI
Predlagatelji: Darija Kolobarić

16. IVAN (TOMO) KOLOBARIĆ
17. STANKO (JOZO) IVANKOVIĆ
18. IGOR (SLAVKO) SABLJIĆ
19. DRAGAN (IVAN) KOŽUL
20. MARIO (BRANKO) MIKULIĆ
21. IVAN (BRANKO) SESAR
22. MATE (ANĐELKO) ĆUK
23. ANTE (DRAŽENKO) KVESIĆ
24. LJUBO (JOZO) KOŽUL
25. MATE (BRANKO) MUSA
26. ANTE (DAMIR) ĆUK
27. ŽELJKO (MATE) KVESIĆ
28. MARKO (IVAN) MARTINOVIĆ
29. ANTE (VINKO) UDOVIČIĆ
30. DAVOR (MARKO) GAŠPAR