Home Kultura Vlasnik Kerametala predstavio knjigu u Ljubuškom – audio i foto

Vlasnik Kerametala predstavio knjigu u Ljubuškom – audio i foto

SHARE

U prepunoj dvorani hotela Bigeste večeras je predstavljena zbirka pjesama i putopisa autora Ante Tomića, pod naslovom “Putovanja svijetom i duhom”.

Uoči samog predstavljanja djela, na videozidu u hotelu se vrtila snimka s ulomcima iz knjige, a svi koji su željeli mogli su slobodno uzeti knjigu s time da je na ulazu u dvoranu bio postavljen štand Udruge roditelja djece s posebnim potrebama “Duga” Ljubuški gdje se mogao ostaviti prilog koliko-tko želi u zamjenu za knjigu.

Uz autora, o djelu su večeras govorili Andrija Stojić, predsjednik Ogranka Matice hrvatske Čitluk i prof. Mate Grbavac, dok je voditeljica Anamarija Nosić pročitala par rečenica o autoru.

Kako je istaknula, Tomić je od najranije dobi pokazao da njegova svestranost predstavlja njegovu životnu suštinu.

“U mladosti je bio plesač folklora, svirač harmonike, a sada je uspješni gospodarstvenik, pjesnik, trkač maratona, organizator brojnih kulturnih i sportskih događanja u našem gradu i šire, svjetski je putnik koji je obišao 100-tinjak zemalja, bezbroj gradova, čovjek koji je upoznao ljude raznih rasa, pripadnike brojnih naroda, religija i kultura, oni su ga obogaćivali novim spoznajama i širili mu vidike i davali krila da se može više dalje i bolje…”, istaknula je, između ostalog, Nosić.

Andrija Stojić se u ime Ogranka Matice hrvatske Čitluk zahvalio Tomiću što im je dao priliku da večeras sudjeluju u ovoj humanoj priči, a Mate Grbavac je prisutnima rekao kako je pred njima jedno zaista prekrasno štivo.

“Ante je obišao zemlje o kojima mi drugi možemo samo sanjati. Kretao se među ljudima koji pripadaju različitim religijama, Ante je znao da putuje svijetom da bi obogatio sebe, a ne da bi mu noge vidjele puta i upravo pokušava kroz svoje stihove nas probuditi u tom pravcu, da pokušamo biti bolji nego što jesmo, humaniji nego što jesmo, ljudskiji nego što jesmo”, istaknuo je Grbavac.

Ante Tomić, u Ljubuškom poznat kao vlasnik tvrtke AT Kerametal, je rekao kako je djelo zamislio kao poticaj drugima.

“U knjizi ćete pronaći mnoga pitanja i mnoge odgovore i to možete shvatiti kao poticaj da pokrenete sebe i mnoge ostale. Ali, postoji jedno pitanje koje sebi vjerojatno postavljamo svaki dan; koji je smisao našeg života. Jesmo li ga našli, a cijelo vrijeme odgovor je pred nama. Svaki dan prolazimo pored njega, ako bolje pogledamo u sebe i oko sebe, vidjeti ćemo da nam svaki dan donosi pregršt malih događaja, sadržaja, mogućnosti i prilika, koje su tu baš radi nas i koje nam pune život i daju smisao. Možda je samo potrebno koračati kroz život otvorenih očiju i otvorena srca, na sve to što nam život svaki dan otvoreno pruža i ne dozvoliti da nam taj život prođe kao zadnji vagon u vlaku života i tada ćete se početi veseliti svakom danu i shvatiti da je vaš zivotni smisao upravo to, vaš zivot, to što postojite…”, istaknuo je Tomić.

Promociju su svojim interpretacijama ulomaka iz knjige uljepšali Robert Pehar i Diana Ondelj-Maksumić, a obol dao je poznati glumac Velimir Pšeničnik Njirić koji je izveo par prigodnih točaka.

Nakon promocije knjige uslijedio je emotivni trenutak u obitelji Tomić budući da se autor izgrlio s članovima obitelji.

Večer je završena ugodnim druženjem uz domjenak koji je za sve prisutne osigurao organizator, piše Radio Ljubuški

Poslušajte Tomićevo izlaganje

Više o knjizi pogledajte ovdje

Više fotografija pogledajte OVDJE