Home Crna kronika Među ISIL-ovcima koji bi se trebali vratiti u BiH i odgovorni za...

Među ISIL-ovcima koji bi se trebali vratiti u BiH i odgovorni za autobombu u Mostaru

SHARE
Stručnjak za sigurnost Dževad Galijašević izjavio je da se u grupi džihadista koji bi trebali biti vraćeni u BiH nalazi i trenutno najmisterioznija ličnost Islamske države Emir Markota, koji važi za jednog od zapovjednika Islamske države.

Tko je Emir Markota? Ovo pitanje trenutno postavljaju vodeće zapadne obavještajne službe, a odgovara nema ni u Siriji, ali ni u BiH. Markota važi za jednog od zapovjednika Islamske države, ali i organizatora brojnih terorističkih akcija u BiH i Europi, rekao je Galijašević za portal Vesti.

On je dodao da je jedino izvjesno da je riječ o teroristi koji je koristio više imena, a trenutno posjeduje putovnicu BiH.

Prema riječima Galijaševića, u obavještajnim krugovima sve se glasnije priča da je riječ o pokušaju Obavještajne agencije BiH i turske službe MIT da “iza leđa Amerikanaca” izvuku ovog teroristu iz Sirije.

Ono što je nesporno jeste da je u više navrata u Siriji lažirao svoju smrt, čime je zapravo kupovao vrijeme za jačanje svojih pozicija u vrhu zapovjednog lanca Islamske države, kaže Galijašević.

On je dodao da su ga nedavno kontaktirale i njemačke obavještajne strukture sa pitanjem je li riječ o Admedu Zuhairu Handalu, teroristu iz Mostara.

I oni su u čudu zato što je Markoti to bilo drugo ime, a pritom je trebao biti u zatvoru u Guantanamu, a nije. Kako?, upitao je Galijašević.

On podsjeća da je upravo Markota 1997. godine u Mostaru aktivirao auto-bombu kada je ozlijeđeno 29 ljudi, te uništeno 120 stanova i isto toliko automobila.

Napad se odigrao 18. rujna 1997. godine u 23:40 sati u Splitskoj ulici u zapadnom Mostaru. Na mjestu eksplozije ostao je krater širok 240 i dubok 85 centimetara.

Posljedice eksplozije autobombe u Mostaru 1997.

Međutim, glavnoosumnjičeni za taj napad tada se zvao Ahmed Zuhair Handal i imao je sudansko državljanstvo.

Činjenica je da mu je BiH kasnije dala putovnicu, a to još jednom otvara priču tko je sve sudjelovao u fabriciranju novih dokumenata za teroriste, kaže Galijašević i upozorava da će u BiH biti prebačeno oko 260 terorista, a da su prva devetorica pripadala grupi Nusreta Imamovića.

Imamović je jedan od vehabijskih vođa koji posljednjih pet godina ratuje za Islamsku državu, dodao je Galijašević.

Vesti navode da je ministar unutarnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač rekao da ovo ministarstvo raspolaže imenima devetorice islamista, od kojih svaki ima bogato ratno iskustvo stečeno tijekom višegodišnjeg ratovanja za Islamsku državu.

U ovom trenutku operiramo s devet imena koja svakako predstavljaju opasnost za BiH. Oni moraju biti uhićeni i stavljeni pod kontrolu kako bi se procesuirali za sve što su radili na ratištima u Siriji ili Iraku, naglašava Lukač.

Vesti navode da je u toj grupi i Armin Čurt koji je kao srednjoškolac otišao ratovati za Islamsku državu, a prema dosadašnjim podacima, već nekoliko puta je uspješno inscenirao svoju smrt.

Ovo je bilo drugo ime Emira Markote

Drugi džihadista je Јasmin Keserović, koji je prije nekoliko godina u otvorenom pozivu “muslimanima na Balkanu i Europi” pozvao na ubijanje kršćana i trovanje izvora vode po Europi.

U toj grupi su još i Senad Kasupović, Emir Ališić, Miralem Berbić, Hamza Labidi, Muharem Dunić, Armin Dželko i najtajanstveniji putnik – Emir Markota.

Devetočlana grupa terorista će, prema planu sigurnosnih službi BiH, već po slijetanju u sarajevsku zračnu luku biti predana u nadležnost Tužiteljstvu BiH, a to znači da će im biti određen pritvor zbog sudjelovanja u stranim vojnim formacijama.

Prema najavama, u toj grupi će stići i sedam žena i petnaestoro djece. Svi oni će odmah biti prebačeni u Azilantski centar u Delijašu kod Trnova.

Tamo će biti podvrgnuti sigurnosnim, ali i medicinskim pregledima, poslije čega će biti odlučeno hoće li biti pušteni ili ne, piše Srna.