Home Gospodarstvo Upriličeno potpisivanje sporazuma o suradnji između Grada Ljubuškog i IFAD-a

Upriličeno potpisivanje sporazuma o suradnji između Grada Ljubuškog i IFAD-a

SHARE

Danas je u prostorijama Gradske uprave Ljubuškog upriličeno potpisivanje Sporazuma o suradnji na sufinanciranju drugog dijela I faze izgradnje sabirno distributivnog centra Zvirići, između Grada Ljubuškog i IFAD-a (International Fund for Agricultural Development /međunarodni fond za razvoj poljprivrede).

Na samom početku gradonačelnik Nevenko Barbarić pozdravio je prisutne te predstavio projekat i ukratko približio i opisao važnost istog.

Gradonačelnik uistinu vjeruje da će ovaj projekat unaprijediti poljoprivrednu proizvodnju, dati konkretne rezultate i doprinijeti ukupnom razvoju gospodarstva na ovim prostorima. Zahvalio se predstavniku IFAD projekta na razumijevanju i uvrštavanju Ljubuškog u ovaj projekat i na realizaciji sredstava, sa vjerom da će se sve završiti na vrijeme. Zahvala je također upućena i gospodinu Vukojeviću i zadruzi Plodovi zemlje koja je bila ažurna i u pravom smislu bila partner Gradu Ljubuškom, a opet sve na dobrobit naših poljoprivrednih proizvođača.

 

Prisutnim se obratio i Halil Omanović, direktor Jedinice za koordinaciju projekata pri Federalnom ministarstvu za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo IFAD-a te približio djelovanje fonda. Kazao je da je fond uglavnom posvećen smanjenju siromaštva u svijetu. BiH je prepoznata kao jedna od zemalja sa izraženim siromaštvom i postala je podobna za kreditna sredstva IFAD-a. Razvili smo modalitete kako da se projekt ostvari, te je ovo jedinstven te jedan od najreprezentativnijih načina kako se direktno pomaže malim proizvođačima, da im se osigura mjesto za skladištenje te voda koja im pomaže u povećanju prinosa i prihoda, te kako se stvaraju tržišne veze između malih farmera i tržišta. Istaknuo je da mora priznati da je Ljubuški možda jedna od najprepoznatljivijih u Federaciji koja je uočila potrebe svojih proizvođača. Zahvalio je prvenstveno Gradonačelniku i njegovoj ekipi na susretljivosti te na spremnosti što se tiče izvedbe projekata, aplikacija i svih ostalih administrativnih poslova. Pohvalio je ažurnost i rekao kako je ovo prvi projekat ove vrste koji su potpisali u Federaciji te po tome možemo znati da je sve to zahvaljujući općinskoj administraciji.

Prisutnima se obratio i gospodin Dubravko Vukojević, direktor Poljoprivredne zadruge. Izrazio je veliku zahvalnost svima koji su doprinijeli i podržali u ovom projektu. „Ovo je projekat koji mi već nekih 10-ak godina stidljivo koristimo u koordinaciji sa gradonačelnikom, sve dok nismo došli do ove faze. Nerealno je očekivati da će se kroz godinu-dvije nešto drastično promijeniti, no ako pete godine mi budemo plasirali 80% proizvoda znat ćemo da smo uspjeli, rekao je Vukojević.

 

O projektu:
Grad Ljubuški je uz suradnju poljoprivredne zadruge Plodovi zemlje izradio projekt „PROIZVODNJA, OTKUP I PRODAJA RANOG KRUMPIRA „LJUBUŠKI RANI“ za PZ Plodovi zemlje, koji je u aplikacijskoj formi predat krajem prošle godine, zatim odbranjen na povjerenstvu u Sarajevu, da bi bio odobren od strane IFAD-a u Rimu krajem travnja.
Realizacija projekta je podjeljena u tri podprojekta:
1. Sufinanciranje proizvodnje mladog krumpira – starter paketi za sezonu 2019.
Cilj je kroz sufinanciranje ojačati poziciju proizvođača i potaknuti njihovu dalju suradnju sa Leaderom-zadrugom.
• Korisnici: proizvođači članovi zadruge i zadruga PZ Plodovi zemlje
• Partneri su Grad Ljubuški, IFAD i PZ Plodovi zemlje.
Obuhvaćeno je 185 proizvođača članova zadruge sa po 0,5 ha mladog krumpira tj ukupno 92,5 ha. Refundirano je njihovo ulaganje u proizvodnju i to u iznosu od 40% ( oko 1500 KM po proizvođaču) Ovaj potprojekt je u potpunosti realiziran. Vrijednost je oko 340 000 KM.

2. Izgradnja sabirno distribucijskog centra
Cilj je izgraditi funkcionalan i moderan objekat koji će omogućiti zadruzi da vrši prikupljanje, skladištenje, pripremu i otpremu proizvoda na tržište.
• Investitor je Grad Ljubuški
• Korisnik zadruga PZ Plodovi zemlje
• Partneri su Grad Ljubuški, IFAD i PZ Plodovi zemlje
Nešto preko 900 000 KM je planirano ulaganje u sabirno distribucijski centar, to jest u njegovu prvu fazu koja će biti potpuno funkcionalna za svoju namjenu na 630 m2 uredskog, skladišnog i manipulativnog prostora. U drugoj fazi je predviđeno proširenje kapaciteta. Trenutačno je realiziran prvi dio vrijedan oko 370 000 KM.
Slijedi drugi dio čija je vrijednost oko 318 000 KM za koji je proceduru nabave proveo PCU i odobrio IFAD i koji će sufinancirati ovaj dio s 210 000 KM bespovratnih sredstava. Ostalo sufinancira Grad Ljubuški iz vlastitih sredstava i sredstava viših razina.