Home Društvo Mladi još masovnije odlaze iz BiH: ‘Nije ni u Münchenu sjajno, ali...

Mladi još masovnije odlaze iz BiH: ‘Nije ni u Münchenu sjajno, ali je lako naći posao’

SHARE

Masovni odlazak mladih sve je primjetniji u bh. društvu. Ovaj trend je u značajnom porastu posljednjih pet godina, a kako se u Bosni i Hercegovini ne bi ostvario crni scenarij da postanemo zemlja staraca, Srednja ekonomska škola je odlučila educirati mlade ljude o tome što znači njihov odlazak iz BiH.

Mladen Boljanović, jedan je od onih koji su napustili Bosnu i Hercegovinu. Nakon završenog fakulteta i neuspjeha u pronalaženju posla, tokom posjete prijateljima u Münchenu dobio je savjet da se prijavi za posao i da dođe u Njemačku živjeti i raditi. Nakon nekoliko prijava dobio je posao, ali je radnu vizu čekao više od godinu i pol, javlja BHRT.

On kaže da u Münchenu ipak nije sve sjajno, ali da je vrlo lako naći posao.

“U Münchenu sam već nekih 11 mjeseci i ono što mogu reći je da sam jako, jako zadovoljan. Međutim, ovdje nije sve tako sjajno i bajno. München je jedan od najskupljih gradova u Njemačkoj, a ono što je apsurd je da u Münchenu vrlo lako možete pronaći posao. Stan je jako teško pronaći, pogotovo zbog visokih cijena najma”, rekao je Boljanović.

Našu zemlju je od 2013. do 2019. godine napustilo 530.000 stanovnika. Trend odlaska je u porastu. Da bi se ovaj trend zaustavio Srednja ekonomska škola u Sarajevu organizira radionice i educira mlade da svoju energiju i znanje trebaju usmjeriti u afirmaciju BiH.

Direktorica Srednje ekonomske škole u Sarajevu Amira Kadrispahić rekla je da su srednjočkolci, kada je u pitanju odlazak iz BiH u prijelomnoj fazi.

“S obzirom da je ovo uzrast koji je u toj nekoj prijelomnoj fazi da li otići ili ostati u Bosni, naša nastojanja da naše mlade zadržimo su zaista neophodna, posebno u srednjoškolstvu”, kazala je Kadrispahić.

Pomisao na odlazak se sam nameće mladima u BiH, kažu srednjoškolci. Oni međutim poručuju da žele ostati i boriti se za bolje sutra.

“Bez obzira koliko bi ja možda imala više šansi tamo, smatram da mi je ova zemlja dala mnogo i da ja trebam ostati u njoj”, jasna je Merisa Bijelonja, učenica Srednje ekonomske škole.