Home Kultura Pronađena vrijedna Klimtova slika nestala prije 23 godine

Pronađena vrijedna Klimtova slika nestala prije 23 godine

SHARE

Platno austrijskog slikara Gustava Klimta najvjerojatnije je pronađeno u istoj talijanskoj galeriji u kojoj je nestalo prije gotovo 23 godine.

Platno “Portret dame” otkriveno je u utorak u udubljenju jednog od vanjskih zidova dvorišta moderne galerije Ricci Oddi u gradu Piacenzi na sjeveru zemlje.

Udubina je bila zaštićena metalnim vratima i skrivena debelim slojem bršljana. Otkrili su ga vrtlari koji su orezivali bilje u dvorištu i potom su pozvali osoblje galerije.

“Vraćao sam se s pauze za ručak kad su me pozvali: Dođite, ovdje je umjetničko djelo”, rekao je zaposlenik galerije Dario Gallinari. “Mislio sam da se radi o šali”.

Slika je bila omotana u crnu plastičnu vreću no Gallinari je odmah prepoznao nestalog Klimta. “Moje je oko stručno”, rekao je.

Primio je sliku dok su mu se ruke tresle i odnio je voditelju osiguranja galerije koji je pozvao policiju. Gallinari je kazao da je djelo u odličnom stanju i ništa mu ne nedostaje.

Gallinari vjeruje da će se potvrditi da se radi o originalu.

Još je nejasno što se prije 23 godine dogodilo sa slikom, jednom iz serije ženskih portreta koje je Klimt naslikao pred kraj života od 1916. do 1918.

Slika je nestala u veljači 1997. a iza nje ostao je samo okvir slike.

Tadašnja policijska istraga nije dovela ni do kakvih tragova.