Home Crna kronika Bosanski doktor Mengele: Oteo djevojku, uspavao je i uradio abortus pa je...

Bosanski doktor Mengele: Oteo djevojku, uspavao je i uradio abortus pa je ostavio da umre

SHARE

Priča iz 1997. godine, kada se dogodila, zbog monstruoznosti je šokirala sve koji su je čuli. Posebno zbog toga što je zločin počinio liječnik koji je bio poznat u Loparama, piše Dnevni avaz.

Riječ je o Dragomiru Keroviću, bivšem direktoru Doma zdravlja u Loparama. Zločin se dogodio u rujnu 1997. godine. U to vrijeme Kerović je bio i izaslanik SDS-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH. On je oteo trudnu ženu s kojom je bio u izvanbračnoj vezi, nasilno je uspavao i uradio joj abortus, a potom je ostavio u “nedođiji” da se snalazi kako zna.

Pošto se u blizini nalazila kasarna, djevojku, koja je tada imala 27 godina, pronašli su vojnici i spasili joj život. Tu bi se cijela priča i završila da nije bilo pritiska ženskih nevladinih i međunarodnih organizacija. Proces Keroviću trajao je godinama. “Bosanski doktor Mengele“, kako su ga tada mediji prozvali, osuđen je tek 2004. godine na četiri i pol godine zatvora.

Tijekom suđenja otkriveno je da je Kerović, koji je imao suprugu i djecu, tražio prvo od djevojke da abortira, što je ona odbila nakon čega joj se život pretvara u pakao. U rujnu 1997. godine Kerović se smislio pakleni plan. S trojicom pomagača obučenih u policijske uniforme, otima djevojku i odvozi u Dom zdravlja u Loparama. Djevojka, koja je tada bila u sedmom mjesecu trudnoće, je oteta iz kuće u Bijeljini gde je živjela s roditeljima.

Kada su stigli u Lopare pod okriljem noći su ušli u Dom zdravlja. Tamo je Kerović, koji inače po struci nije ginekolog, djevojku nasilno uspavao i faktički ubio dijete koje se uskoro trebalo roditi. Poslije toga djevojku su iz automobila izbacili na jednoj livadi u selu Ljeljenča nadomak Bijeljine.

Svoje pomagače nagradio je s 500 njemačkih maraka, što su to oni kasnije pred sudom i priznali.

Odležao je robiju, a potom se bez problema vratio u profesiju i u politiku. Međutim, nastavio je puniti stupce rubrike crne hronike. Izazvao je dvije prometne nesreće u kojima je jedan čovjek poginuo, a jedan ostao invalid.

Zatim je 2015. oborio pješaka na pješačkom prijelazu u Loparama i to pokušao da prikrije.