Home Crna kronika Marko Kovač je optužen za ratni zločin: Jučer su ga novinari Avaza...

Marko Kovač je optužen za ratni zločin: Jučer su ga novinari Avaza nazvali, a on je krenuo: “Treba optužba protiv vas, koji ste pobili moj narod, oko 100 ljudi! Silovali žene, na Svetog Nikolu, nabijali na ražanj….”

SHARE

Nakon što je Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo optužnicu protiv Marka Kovača, koja ga tereti za zločine počinjene nad žrtvama bošnjačke i hrvatske nacionalnosti na području Foče, novinari Avaza su zatražili komentar od ratnog komandanta Taktičke grupe Foča.

Iznervirao se

– Nisam ja taj Marko – kazao je na početku razgovora Kovač.

Onda je, ipak, saslušao i, kad je čuo da ga pitaju o optužnici, uznemirio se i počeo psovati:

– Ne mlati bezveze, goni se u pi*** materinu!

Kovač danas živi u Kragujevcu i on je u 2018. godini priznao u razgovoru sa jednim svojim vojnikom da su oni odgovorni za rušenje džamije Aladže u Foči.

Novi poziv i insistranje na komentaru o optužnici koju je podiglo Tužiteljstvo BiH, ipak je izrodio malo duži, ali skandalozan komentar.

– Pa, šta ti imaš da zoveš? Treba optužba protiv vas, koji ste pobili moj narod, oko 100 ljudi! Silovali žene, na Svetog Nikolu, sram vas bilo! Umjesto da vi odgovarate, vi nevine ljude optužujete, sram vas bilo! Šta imam s tobom da pričam više! Ja što sam imao, ja sam rekao sudiji, ‘ajde zdravo – kazao je Kovač.

Nastavio je u istom tonu nakon što su ga novinari podsjetili da je protiv njega podignuta optužnica.

– Ma, pusti to, ne mlati bezveze. Treba da pokreneš preko novina i televizije optužbu na svoje ljude, koji su pobili moj narod. Ja sam svoj narod branio. Vi ste moje nabijali na ražanj, nabijali na kolje, silovali žene i djecu, sram vas bilo, i likvidirali. I šta vi od mene tražite, kako vas nije sramota – dodao je zločinac Kovač i spustio slušalicu, piše Avaz.