Home Društvo Njemačka vlada objavila je kartu na kojoj se vidi gdje se možete...

Njemačka vlada objavila je kartu na kojoj se vidi gdje se možete zaposliti odmah

SHARE

Zakon o imigraciji za kvalificirane radnike stupa na snagu 1. ožujka 2020. godine. Ovaj zakon vrijedi i za radnike i svih zemalja mimo Europske unije, pa tako i za radnike iz BiH…

Novi zakon predstavlja pravnu osnovu za useljavanje kvalificiranih radnika u Njemačku. Zamišljeno je da se akademskim i stručno kvalificiranim stručnjacima iz zemalja koje nisu članice EU olakšaju dolazak u Njemačku. Na ovaj način, savezna vlada želi zadovoljiti rastuću potrebu za kvalificiranim radnicima, koje domaći i europski radnici ne mogu zadovoljiti. Kancelarka Angela Merkel naglasila je da je novi zakon “promjena paradigme u načinu na koji želimo da se obratimo stručnjacima izvan Europske unije”

Njemačka Savezna vlada dogovorila se sa saveznim državama, poslovnim udruženjima i sindikatima o konkretnim koracima koje treba poduzeti protiv nedostatka kvalificiranih radnika u toj zemlji.

“Moramo ponuditi atraktivne radne uvjete i atraktivno socijalno okruženje,” rekla je kancelarka Angela Merkel. Postupci izdavanja viza i priznavanja trebali bi postati brži, navodi se na stranici Njemačke vlade, prenosi BUKA.

Od 1. ožujka 2020. godine na snagu bi trebao stupiti Zakon o imigraciji za kvalificirane radnike.

S obzirom na veliku globalnu konkurenciju kvalificiranih stručnjaka, Njemačka mora postati otvorena, zainteresirana zemlja”, rekla je kancelarka Angela Merkel.

U potpisanom pismu namjere, sudionici su se između ostalog složili da ubrzaju procedure izdavanja viza i priznavanja istih. Pored toga, stručnjaci i njihova rodbina koji dolaze u Njemačku trebali bi dobiti veću podršku kompanija kada traže smještaj i prema institucijama.

Istovremeno, Njemačka želi u potpunosti iskoristiti i domaći radni potencijal.

“Imamo razne mjere i zakone koji svim ljudima u Njemačkoj pružaju šansu da zaista rade i da zarađuju. Poboljšat ćemo mogućnosti usklađivanja obitelji i posla radi zapošljavanja žena”, najavila je kancelarka. Ovo zahtijeva usku suradnju između poduzeća, sindikata, savezne vlade i saveznih država.

“Osiguravanje potreba za kvalificiranim radnicima jedan je od najvećih izazova za našu poslovnu zajednicu”, rekao je savezni ministar ekonomije Peter Altmaier uoči sastanka. Prema posljednjim istraživanjima, više od 50 posto kompanija opisuje nedostatak kvalificiranih radnika kao najveći poslovni rizik.

Federalni ministar rada Hubertus Heil naglasio je kako se mora osigurati da stručnjaci brzo nađu kompanije kojima su potrebni. Želimo da izbjegnemo nepotrebnu birokraciju, pojednostavimo procedure validacije, bolje opremanje viznih ureda i digitalizaciju procesa podnošenja zahtjeva.”

U Njemačkoj postoji nedostatak kvalificiranih radnika, posebno u zanatskoj, njegovateljskoj i tehničkoj oblasti. Savezna vlada na ovo reagira zakonom o imigraciji kvalificiranih radnika.

Savezna vlada intenzivno je radila na dodatnim mjerama za podršku imigraciji kvalificiranih radnika pored zakona o imigraciji kvalificiranih radnika.

Na krovnom portalu „Učinite to u Njemačkoj“ on pruža sveobuhvatne informacije kompanijama i stručnjacima o pitanjima koja se tiču imigracije stručnjaka. Njemačka agencija za zdravstvo i sestrinske profesije podržava medicinske sestre u administrativnim procedurama prilikom zapošljavanja medicinskih sestara iz inozemstva.

Na stranici njemačke vlade objavljena je karta Njemačke na kojoj je ilustrativno pojašnjeno gdje su najpotrebniji kvalificirani radnici.

Crvenom bojom su označene savezne države gdje su radnici najpotrebniji. Što intenzivnija crvena, to više radnika nedostaje. Kako smo već naveli najpotrebniji su radnici iz oblasti zanatstva, tehnike i zdravstva odnosno njegovateljstva.

Kao što se može primijetiti,južnim državama su radnici najpotrebniji i tu doslovno “gori” od potrebe za kvalificiranom radnom snagom, uostalom pogledajte sami: