Home Društvo Mostarac Adi Šoše novi pjevač Miligrama: Dolazim da ostavim svoj trag u...

Mostarac Adi Šoše novi pjevač Miligrama: Dolazim da ostavim svoj trag u cijeloj priči

SHARE

Adi Šoše je mladi bh. pjevač koji je postao regionalno poznat po svom sudjelovanju u muzičkom natjecanju Zvezde Granda. Ovaj skromni Mostarac je svojim fenomenalnim izvedbama za vrijeme showa stekao mnoge fanove, ali i poziv Aleksandra Milića, frontmena Miligrama, da postane njihov glavni vokal.

Šoše se istakao svojim izvedbama pop i rock klasika koji su obilježili muzičku scenu ovih prostora, a u razgovoru za portal Klix.ba kazao je da je muzika nešto što ga prati čitav zivot. Toliko dugo pjeva, objašnjava nam, da ne zna ni kada ni kako je počeo.

On je nakon završenog takmičenja Zvezde Granda odlučio snimiti i nekoliko obrada u saradnji s Amilom Lojom, muzičarom i autorom brojnih hitova domaćih pop izvođača, a s Miligramom nastoji svoju karijeru usmjeriti u jednom sasvim neočekivanom pravcu za njega.

“Sve je to bilo amaterski za mene, do početka 2017. godine, kada sam počeo ozbiljnije raditi na sebi i kada sam, u principu, shvatio da je muzika ono što me čini sretnim i čime bih se htio baviti u životu. Bile su mi potrebne pune 24 godine da shvatim to, ali bolje ikad nego nikad. Tako da, zahvalan sam što sam ipak dobio priliku da radim ono što volim”, počeo je naš razgovor Adi Šoše.

Ljudskost i skromnost su najvažnije stvari u ovom poslu

Ističe da se vrlo spontano odlučio na karijeru profesionalnog muzičara. Objašnjava nam da je 2017. godine završio fakultet te da mu je bila namjera dati još jednu šansu sebi i svojoj muzici prije nego što počne raditi u struci.

“Najprije sam krenuo u Mostar Rock School i tamo sam imao i svoj prvi nastup. Iako ga ne pamtim po dobrom, meni se svidjelo sve to, pjevanje pred publikom i taj adrenalin koji muzika nosi, tako da sam već poslije svog drugog nastupa znao da ću se prijaviti na neko muzičko takmičenje. Od momenta kada sam prelomio da ću se prijaviti, počeo sam da vježbam po tri-četiri sata dnevno. Toliko sam vježbao da su muzika i napredak u njoj postali moj glavni fokus u životu, a struka je sve više padala u drugi plan”, priča nam.

Grand platforma bila je, prema njegovim riječima, jedina dostupna u tom trenutku, a uz sve to njihovi muzički programi imali su sjajnu gledanost te se iz tog razloga i prijavio na takmičenje Zvezde Granda. Iako je ovaj format poznat po svojoj folk orijentaciji, Adi Šoše je ipak ostao zapažen zbog svog izrazitog talenta uprkos tome što je svoje učešće gradio na pop i rock uzorima.

“Najveći uzor mi je Toše Proeski. Smatram da je najbolji i najkompletniji vokal koji se rodio na ovim prostorima, ako ne i šire. Uz sve to je fantastično vladao scenom, samim sobom, imao je kristalno jasne ambicije. Bio je nevjerovatno nadarena, mlada, uspješna, usmjerena i posebna osoba, a opet je uspijevao zadržati ljudskost i skromnost na kraju cijele priče, što je prema mom mišljenju najbitnije. Žao mi je što ga više nema. Taj čovjek nije zaslužio takav kraj. Smatram da bi do sada napravio svjetsku karijeru, ali hvala mu što je svoj dar dijelio s nama. Dok je njegovih djela on će živjeti vječno”, priča nam o svom uzoru perspektivni Adi Šoše.

U najavi neki novi zvuk Miligrama

Ljetos je objavljena informacija da Alen Ademović, dugogodišnji pjevač grupe Miligram i vrsni live muzičar, napušta bend i da počinje izgradnju solo karijere. Ubrzo nakon toga počelo se nagađati kako bi Adi Šoše mogao zauzeti njegovo mjesto, što je tek krajem prošlog mjeseca i službeno potvrđeno.

“Meni se Mili javio preko Instagrama, nekada u svibnju ove godine. Tada sam još uvijek bio u takmičenju i, iskreno, nisam ni znao da Miligram traži pjevača, a kamoli da sam ja u konkurenciji za to mjesto. Nekoliko puta sam dolazio u Beograd da probamo stare pjesme, kao i one s novog albuma. Tu smo vidjeli da možemo raditi skupa i dogovorili smo saradnju, na obostrano zadovoljstvo”, govori on o novom projektu.

Adi je za svog prethodnika u Miligramu imao samo riječi hvale. Poželio mu je puno sreće u solo karijeri te je dodao da je vanserijski vokal. Međutim, naglašava da nije došao kako bi bio njegova zamjena u bilo kojem smislu, već da ostavi svoj trag u cijeloj priči.

“Mi smo stilski i vokalno potpuno drugačiji pjevači, tako da će razlika u zvuku definitvno postojati. To ćete, uostalom, i čuti sljedeće godine kada izađe album. Suština priče je da idemo korak po korak. Plan Aleksandra Milića Milija je album sljedeće godine, a svi verujemo u to da će ga publika prihvatiti, pogotovo jer je riječ o totalno novom zvuku”, priča nam Adi Šoše o svojim planovima s Miligramom.

Prvi veliki nastup Adi Šoše će s ovim srbijanskim sastavom imati 31. prosinca u Tivtu na dočeku Nove godine. Uprkos činjenici da će ovo biti njegov debitantski nastup u koncertnom formatu, kaže da mu to ne stvara pritisak te da će uživati u svakoj sekundi.

“Očekujem dosta pozitivne energije prije svega, pa sve ostalo. Dosta mojih prijatelja će doći na taj nastup, kao i moji roditelji. Da budem iskren, ne osjećam neku tremu. Osjećam samo veliku odgovornost da zabavim i rasteretim te ljude koji dođu i da im makar malo uljepšam ulazak u Novu godinu”, zaključio je naš razgovor Adi Šoše te je pozvao sve one koji se posljednji dan 2019. godine nađu u Crnoj Gori da posjete ovaj primorski grad i nastup njegove nove grupe.