Home Vijesti Banke primorane isključivati bankomate noću

Banke primorane isključivati bankomate noću

SHARE

Holandske banke preko noći gase bankomate u borbi protiv napada kriminalnih bandi koje koriste sve teže eksplozivne naprave za upad u blagajne.

Potez kojim se gase bankomati svake večeri između 23 i sedam sati slijedi odluku ABN Amroa ranije ovog mjeseca da zatvori i isprazni 479 ATM uređaja kao hitan odgovor na oštar porast eksplozivnih napada.

Geldmaat, upravljač zajedničke mreže bankomata holandskog bankarskog sektora, kaže da će noćni prekidi u radu bankomata stupiti na snagu odmah, prenosi Investitor.me.

Tvrtka će također premjestiti sve novčane točke koje predstavljaju povećan rizik za stanovnike u blizini i smjestiti ih na sigurnija mjesta.

Ova tvrtka surađuje s De Nederlandsche bankom i policijom na provođenju novih mjera zbog kojih će novčanice biti beskorisne ako ih ukradu kriminalci.

– Prepadi na lokacijama za podizanje gotovine podrivaju društvo, objašnjava Kris Buijink, predsjednik Holandske bankarske asocijacije.

– Samo stojimo i gledamo kako se događaju eksplozije u zemlji svakih nekoliko dana, posebno u blizini domova ljudi, dodao je.

On kaže da bi zatvaranje lokacija za gotovinu noću trebalo da ima mali utjecaj na dostupnost gotovine, jer se manje od dva posto podizanja novca na tim lokacijama vrši noću, prenosi N1.

Specijalne jedinice za borbu protiv bombaških napada na bankomate koje su uspostavile holandske policijske snage, uhitile su više od 70 ljudi ove godine.