Home Vijesti Kazne za uporabu pirotehničkih sredstava preko tisuću KM

Kazne za uporabu pirotehničkih sredstava preko tisuću KM

SHARE

Uoči predstojećih vjerskih i novogodišnjih blagdana očekivana je pojava nabavke, preprodaje i uporabe petardi i drugih pirotehničkih sredstava, čime se narušava javni red i mir, uznemiravaju građani, a nisu rijetki slučajevi ozljeda, posebno osoba mlađe životne dobi, napominju iz MUP-a Sarajevske županije.

S tim u vezi iz MUP-a ističu kako je posjedovanje, paljenje, ustupanje, prodaja, kupovina i nuđenje petardi, kao i drugih pirotehničkih sredstava, bez odobrenja nadležnog organa, prekršaj koji je propisan Zakonom o prekršajima protiv javnog reda i mira SŽ, javlja N1.

U navedenim slučajevima predviđene kazne za počinitelje su od 300 do 900 KM (prekršaj iz člana 8. stav 3 točka (i) Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira), a za roditelje – usvojitelje, odnosno staratelje maloljetnih prekršitelja prekršajne sankcije su od 400 do 1.200KM (prekršaj iz člana 8. stav (4) točka (f) istog Zakona).

Da bi se ova štetna i opasna pojava preduprijedila i izbjegle neželjene posljedice, Uprava policije MUP-a SŽ će poduzeti planske mjere i radnje kroz angažiranje policijskih službenika u uniformi i građanskim odijelima na lokacijama gdje se može očekivati preprodaja i uporaba ovih sredstava. Također, u suradnji s nadležnim inspekcijama provodit će se aktivnosti u cilju preventivnog djelovanja i onemogućavanja preprodaje ovih sredstava, uz poduzimanje zakonskih mjera prema osobama koje se bave istim“, priopćeno je iz MUP-a SŽ.

Uprava policije apelira na građane, a posebno na roditelje, da poduzmu sve kako bi se korištenje pirotehničkih sredstava izbjeglo, a time i spriječile eventualno ozljeđivanje osoba, kao i sve druge neželjene posljedice do kojih dolazi korištenjem pirotehničkih sredstava.