Home Društvo PONOS BiH Obitelj umrle u najtežim trenucima pokazala humanost, spašena tri života

PONOS BiH Obitelj umrle u najtežim trenucima pokazala humanost, spašena tri života

SHARE

Nakon 16 mjeseci zastoja, u Federaciji BiH su urađene prve kadaverične transplantacije kojima su u Univerzitetsko kliničkom centru Tuzla spašena tri života!

Kako je za Radiosarajevo.ba rekao Tomislav Žuljević, predsjednik Udruženja dijaliziranih i transplantiranih bolesnika FBiH, sa 25. na 26. prosinca urađene su transplantacije jetre i dva bubrega, ali i dvije rožnice.

„Liječnici su dobili pristanak obitelji. Osoba koja je preminula nije imala potpisanu donorsku karticu, ali je za života rekla da to želi. I obitelj je dala pristanak. To je ono što mi govorimo kako je važno razgovarati s obitelji“, istakao je Žuljević.

Kazao je da obitelj umrle ženske osobe želi ostati anonimna i da će to poštovati.

„Koliko sam shvatio, osoba je pala kući prije 20-ak dana. Nažalost, pokušaji da se spasi nisu urodili plodom. Proglašena je moždana smrt. To su dvostruki osjećaji. Žal što je netko preminuo, ali i radost jer su spašena tri života“, rekao je Žuljević.

Dodao je da su sretni što su se napokon kadaverične transplantacije pokrenule s mrtve točke, te da i ovo što se dogodilo dokazuje da se može, samo treba volja.

„Prije svega želimo da se zahvalimo obitelji preminulog donora na hrabroj i humanoj odluci. Također hvala svima koji su na bilo koji način sudjelovali u transplantacijskom procesu te na taj način podarili novu šansu za život transplantiranim pacijentima“, navedeno je i na Facebook stranici Udruženja dijaliziranih i transplantiranih bolesnika FBiH.