Home Politika Svaki birač iz BiH plati Hrvatskoj skoro 200 tisuća kuna godišnje za...

Svaki birač iz BiH plati Hrvatskoj skoro 200 tisuća kuna godišnje za pravo glasa

SHARE

Zašto dijaspora bira naše političke predstavnike, iako ne plaća porez u Hrvatskoj?”; “Dijaspora je ekstremna!”; “Dijaspori treba ukinuti dvojno državljanstvo…”, poruke su koje već godinama slušam. Međutim, budimo vjerodostojni…

Svaki državljanin ima pravo glasa, bez obzira prebiva li ili boravi u zemlji čije državljanstvo ima. Pravna znanost je sve točno i pošteno definirala, ali ipak mnogi griješe. Biračko pravo je zajamčeno ustavom svake zemlje i nitko ga ne može oduzeti, kao ni državljanstvo. To smo definitivno riješili. Točka.

Piše: Mislav P./Logično.com

Kada dijaspora ima pravo glasa?

Dijaspora bira predsjednika, a državljani u domovini, koji plaćaju porez, biraju svoje lokalne i državne predstavnike u parlamentu tj. Saboru. Predsjednik jedne zemlje je predsjednik svih državljana, a ne samo onih koji imaju prebivalište u domovini i koji plaćaju poreze. Predsjedničke ovlasti ne omogućavaju definiranje ekonomske politike, tako da njegove odluke ne utječu na gospodarstvo jedne zemlje, a time ni glas dijaspore.

Na lokalnim i državnim izborima se biraju lokalni i državni predstavnici o kojima ovisi život državljana u domovini. Na ovim izborima dijaspora nema pravo glasa, osim što bira nekoliko predstavnika u Saboru koji iznose i štite interese dijaspore. Njihov broj je premali da bi utjecao na glavne odluke Vlade i Sabora.

Sustav glasovanja smo riješili i vidjeli da u njemu nema ništa sporno. Idemo vidjeti koliko dijaspora utječe pri odabiru predsjednika?

Rezultati prvog kruga predsjedničkih izbora pobijaju sve kritike. Dijaspora ima vrlo mali utjecaj na odabir predsjednika Republike Hrvatske.

U prvom krugu predsjedničkih izbora glasovalo je 1.904.453 birača. U dijaspori je glasovalo 40.774 birača u što su uključeni i birači iz Bosne i Hercegovine čiji broj iznosi 24.568.

Rezultat govori sam za sebe. Dijasporu predstavlja 1% ukupnih birača, te dodatnih 1,2% iz Bosne i Hercegovine gdje su Hrvati konstitutivan narod.

Svi koji napadaju i stigmatiziraju hrvatsku dijasporu nisu u pravu.

 Hrani li Bosna i Hercegovina Hrvatsku?

Navest ćemo samo jedan primjer. U 2018. godini Hrvatska je u Bosni i Hercegovini izvezla roba u vrijednosti 1.361.899.919 eura, a iz Bosne i Hercegovine je uvezla roba za samo 732.932.591 eura.

Razlika je strašna i iznosi 628.967.328 eura ili 4.654.358.227 kuna u korist Republike Hrvatske. “Simbolično rečeno”, svaki Hrvat iz Bosne i Hercegovine direktno ili indirektno godišnje plati 193.931 kuna svoje legitimno pravo glasa koje mu ne donosi ništa osim obveze da kupuje svoje hrvatsko ili da hrvatske proizvode prodaje drugih narodima u BiH.

Poruka je jasna: “Dušobrižnici, ostavite dijasporu na miru, jer ako vam nije pomogla, nije vam ni odmogla.”